De Broedplaats: voor startende schoolleiders

Ontmoeten en samen leren

Ben jij een startende schoolleider en wil je graag je stempel drukken op het onderwijs van de toekomst? Ben jij op zoek naar wat je daar allemaal voor nodig hebt? Meld je dan aan voor De Broedplaats van de B&T academie: dé ontmoetingsplek voor jou en andere schoolleiders.

In vijf netwerkbijeenkomsten kun je bij De Broedplaats stilstaan bij je eigen leiderschap, ervaringen delen met andere leiders, inspiratie opdoen en échte stappen zetten in jouw ontwikkeling.

Wat beloven we je?

De bijeenkomsten van De Broedplaats worden begeleid door adviseurs van B&T. Zij zetten hun kennis en ervaring in om je te ondersteunen bij je ontwikkeling, je inspiratie aan te reiken en jouw leren te verdiepen en te versnellen. Verwacht geen kant-en-klare antwoorden, want de antwoorden op je eigen leervragen en uitdagingen vind jij zélf.

Wij zijn binnen De Broedplaats niet rechtlijnig. Wij kijken naar jouw behoefte en die van de groep en stemmen het programma helemaal daarop af. We beloven je in elk geval nieuwe theoretische kennis die je direct in de praktijk kunt inzetten. Bijvoorbeeld over de piramide die geen piramide is, en over de bijzondere dingen die je met taal kunt doen. Daarnaast loop je ook een keer mee met een andere deelnemer, en die andere deelnemer ook met jou. Zo kun je direct in de praktijk sparren, oefenen met je leervraag en inzichten krijgen van ‘een buitenstaander’.

Programma

De opzet van De Broedplaats is als volgt: 

Jouw levenskaart
We ontdekken wie jij bent? Wat is jouw geschiedenis en wat maakt dat je nu doet wat je doet? Samen met de mededeelnemers verkennen we je ontwikkelvraag voor de komende periode. Hierbij gaan we in op het open verkennen van elkaars vraag. We leren je volop vragen te stellen en alles wat je denkt te weten ter discussie stellen.  

Geheimen en contracten
Jouw werk vindt plaats binnen een context, waarin jij een opdracht hebt. Aan de hand van de piramide van strategische ontwikkeling verkennen we wat jouw opdracht is en wat dit betekent voor jouw gedrag in de praktijk.  

Tegen de stroom mee
In jouw werk ben je continu samen met anderen aan de slag. Dit zijn diverse mensen met diverse rollen, samenwerken gaat vaak maar niet altijd vanzelf. In deze bijeenkomst verkennen we op welke wijze jij samenwerkt en wat jouw voorkeursrol en gedrag is. Het denken in driehoeken vormt hierbij het uitgangspunt.  

Waarheid of werkelijkheid
De afgelopen periode heb je bij een andere deelnemer in de praktijk gekeken. Hiervoor ontvang je gerichte opdrachten. Samen gaan jullie nieuwe dingen ontdekken over jezelf en over de ander. In deze bijeenkomst blikken we terug op de bezoeken en reflecteren we op de nieuwe inzichten die je hebt gedaan.  

Er was eens…
Ontwikkelen stopt natuurlijk nooit, ook niet na de Broedplaats. Juist niet zelfs! Deze bijeenkomst kijken we naar jouw ontwikkeling in de afgelopen periode. We delen observaties en verkennen met elkaar wat jij te doen hebt om jouw ontwikkeling ten volle de ruimte te geven.  

Wat vragen we van jou?

We vragen je om nieuwsgierig te zijn, naar je eigen vragen en de vragen van andere startende leiders. En om je kwetsbaar op te stellen en écht te onderzoeken. Kortom, we vragen je om met hart en ziel bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn en bij te dragen.

Wat betekent het in praktische zin?

De Broedplaats bestaat uit vijf netwerkbijeenkomsten van 10.00 tot 14.00 uur, inclusief lunch. Voordat je kunt deelnemen voeren we een kennismakingsgesprek. De kosten voor deelname bedragen € 1.250,- per persoon (vrijgesteld van btw).

Nieuwsgierig?

Neem dan meteen contact op met Jeroen van Huizen of Mark Ackermans. Bekijk onze opleidingskalender voor het actuele aanbod. Mocht je daarin De Broedplaats niet kunnen terugvinden maar wel geïnteresseerd zijn in deelname, stuur dan een mail naar academie@vbent.org. Wij nemen dan contact met je op zodra er nieuwe opleidingsdata zijn gepland.

Deelnemer Marc Nieuwland

over De Broedplaats