De Ontdekking

Vierdaagse in persoonlijk leiderschap voor leidinggevenden in het onderwijs

Als leidinggevende krijgt u in uw carrière diverse instrumenten aangereikt. Hoe u aan die instrumenten betekenis geeft in uw dagelijks handelen, daarvan bent u de regisseur. Zo zorgt u vanuit uw persoonlijk leiderschap voor verbinding tussen u zelf en de context, de ambities en het gedrag van de mensen om u heen. Dat is voor ons de kern van De Ontdekking, dat is de kern van persoonlijk leiderschap.

Tijdens De Ontdekking verdiept en verbreedt u uw visie en uw handelen met betrekking tot persoonlijk leiderschap. U onderzoekt samen met de andere deelnemers de persoon achter de leidinggevende (wie ben ik?), wat uw drijfveren zijn (wat wil ik?) en welke leiderschapsvaardigheden u inzet en passend zijn in uw context (wat doe ik? en wat kan ik?). Wij verbreden uw positie als regisseur door verschillende theorieën en stromingen praktisch en toepasbaar met u te delen, ondersteund door tijdelijke medereizigers (gastsprekers en andere deelnemers). Omdat we geloven in contextrijk leren met reflectie wandelen we elke dag een ander pad, zodat reflectie, beweging en nieuwe kennis op een organische manier afwisselend aan bod komen.

Wandelen leent zich uitstekend voor het hebben van een moeilijk gesprek. Je stimuleert er namelijk de prefrontale cortex mee, de plek in je hersenen waar redenerend vermogen en zelfreflectie ontstaat. Daarnaast werkt het als een mooie remming op stress. Je bent daarom kalm en zult minder opgefokt zijn wanneer iets je niet bevalt.

Erik Scherder

Hoe ziet De Ontdekking er praktisch uit?

Om deel te nemen aan deze vierdaagse is het belangrijk dat u in staat bent en er plezier in heeft om circa 15 kilometer per dag te lopen. Ook vindt u het een uitdaging om de natuur en de omgeving te betrekken in uw leren, en bent u nieuwsgierig naar wat elke dag u brengt. De deelnamekosten bedragen € 2.950,-. Deze prijs is inclusief 3 overnachtingen, plus ontbijt, lunch en diner voor 4 dagen.

Herregistratie schoolleidersregister PO

De Ontdekking is als ’vooraf gewaardeerde activiteit’ opgenomen in het Schoolleidersregister PO bij het professionaliseringsthema ‘Persoonlijk leiderschap’. Schoolleiders die meedoen aan De Ontdekking, kunnen hiermee het betreffende thema (35 punten) afronden voor hun herregistratie.
Actuele informatie over herregistratie in het Schoolleidersregister PO vindt u in dit artikel.

Geïnteresseerd?

Wilt u meer weten over het programma? Neem dan contact op met een van de begeleiders, Loes Peterse of Marieke Reuter. Bekijk onze opleidingskalender voor het actuele aanbod. Mocht u daarin De Ontdekking niet kunnen terugvinden maar wel geïnteresseerd zijn in deelname, stuur dan een mail naar academie@vbent.org. Wij nemen dan contact met u op zodra er nieuwe data zijn gepland.