Development Centers

In een Development Center, dat B&T aanbiedt in samenwerking met Kessels & Smit, zet je verandering in een hogere versnelling.

In een Development Center maken we ruimte en mogelijkheden voor verandering. Zorgvuldig, met aandacht en mildheid. Vanuit de overtuiging dat jouw eigen kracht de springplank is naar het volgende niveau. Naar het grijpen van de veranderkansen. In een Development Center draait alles om ontwikkeling. Ontwikkeling van jou en van de mensen die een sleutelrol hebben binnen de veranderopdracht van jouw organisatie.

Verandering

Het eendaagse Development Center is een dag van groei die mens en organisatie diepgaand en langdurig raakt. We kijken samen goed naar de aansluiting van de opdracht voor de organisatie, wat dat vraagt van jou, van je mensen en het potentieel dat er al is. Je gaat aan de slag met persoonlijke en professionele doelen. Je bent gekoppeld aan een maatje – iemand die je al kent. Aan het eind van de dag ga je weg met verdiepte inzichten en suggesties die je direct in de praktijk kunt toepassen. Je krijgt een helder beeld van wat jouw rol is in het doen slagen van de veranderopdracht.

Tijdens een Development Center komt jouw interne proces van denken en ervaren samen met het proces dat je met anderen doorloopt. Eén van de krachtigste elementen uit het DC is namelijk dat je gasten uitnodigt uit je eigen praktijk. Daarmee ben je niet alleen zelf aan het leren, maar wordt de beweging ook van de ander en dus van jullie samen.

Maaike van Houten, projectleider team- en organisatieontwikkeling én studiobegeleider Jeroen Bosch Ziekenhuis

Drie studio’s

De eigen praktijk staat centraal in een Development Center. In de studio’s werk je aan lastige situaties in jouw onderwijsomgeving. Je doet dat in de gespreksstudio, waar communicatie, afstemming en in- en aanvoelen centraal staan. Directe feedback helpt om nieuwe inzichten meteen in te zetten. De organisatie-opstellingsstudio geeft je nieuwe inzichten in de dynamiek van de organisatie en je eigen rol daarin. De reflectiestudio verdiept dat aan de hand van een voor jou spannende situatie in het werk. Door daarmee aan de slag te gaan krijg je een beter beeld van je overtuigingen en waarden en leer je hoe je zo’n situatie positief kunt beïnvloeden. Tijdens de studio’s ervaar je het effect van ander gedrag en kun je direct een andere aanpak uitproberen. Veilig en heel persoonlijk begeleid. Met de panelbespreking sluiten we de dag af. De begeleiders vertellen – respectvol en waarderend – hoe ze jou hebben ervaren. De inhoud van de panelbespreking krijg je twee weken later toegestuurd in de vorm van een ‘eigenwegwijzer’.

Dit doet een Development Center:

 • organiseert het leren ín het werk;
 • geeft je inzicht in en verdieping aan jouw leerpotentieel;
 • werkt vanuit waardering voor je talent en is ontwikkelingsgericht;
 • verkent nieuw gedrag en is direct toepasbaar;
 • verbindt je (nog sterker) aan de koers van de onderwijsorganisatie.

Organisatieverandering of leiderschapsontwikkeling

Een Development Center levert veel op als er een stevige veranderopdracht ligt of als je behoefte hebt aan een sterke, positieve impuls aan je persoonlijke en professionele groei, met name op het vlak van leiderschap.

 • Organisatieverandering
  Je werkt samen met andere deelnemers aan de veranderopdracht waarvoor je staat. Door dat samen te doen, krijg je snel een helder beeld van wat er nodig is en hoe je de opdracht kunt uitvoeren. Lees meer over de inzet van Development Centers bij organisatieverandering.
 • Leiderschapsontwikkeling
  Tijdens een Development Center oefen je nieuw gedrag in werksituaties. Je ervaart direct wat impact heeft. Je ziet ook meteen het effect van een andere aanpak. Zo krijg je goed inzicht in je talenten én het potentieel dat je nog kunt benutten. Lees meer over de inzet van een Development Center bij leiderschapsontwikkeling.

Kessels & Smit

B&T werkt voor de Development Centers samen met Kessels & Smit. Zij hebben de Development Centers ontwikkeld en er jarenlange ervaring mee opgedaan. Na de non-profit- en overheidssector kan nu ook het onderwijs de waarde ontdekken van de Development Centers.

Meer weten?

Wil je meer weten over Development Centers? We schetsen je graag een helder beeld van wat een Development Center voor jou en je organisatie kan betekenen. Neem direct contact met ons op. 

In de leiderschapstrajecten van B&T wordt steeds vaker een Development Center aangeboden. Zo ook bij VO Haaglanden. Schoolleiders Nicole de Jong en Thijs Companjen vertellen in dit interview over hun ervaringen en de kracht van het Development Center: ‘Het ging over mijn diepste zelf’. 


Praktisch

De studiebelasting voor een deelnemer aan een Development Center is:

 • Voorbereidende bijeenkomst: 2 à 3 uur online
 • Development Center: 1 dag van 10 uur
 • Opvolging na het DC: 2 uur online

Deze studiebelasting is verspreid over een periode van 1 tot 2 maanden.

Verder geldt voor Development Centers deze klachten- en geschillenregeling.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief