Dutch International Schools

We weten weer exact waar we voor staan

Rynette de Villiers

Secretary of the Board of Dutch International Secondary Schools & head of International School Utrecht

Een goed beeld geven van hun onderwijs in Nederland. Dat is wat Dutch International Schools voor ogen had met een nieuwe website. Het werd onderdeel van een communicatietraject waar B&T communicatiecollectief bij hielp, naar tevredenheid. “Claudia ging direct de diepte in.”

Een jongen fietst langs allerlei groen en gebouwen, een meisje neemt lachend afscheid bij de deur en kinderen die boterhammen, wraps of sushi eten. Het zijn beelden uit het promotiefilmpje over Dutch International Schools (DIS). Tot deze organisatie behoren zestien basisscholen en dertien middelbare scholen, verspreid over heel Nederland. “Met het filmpje willen we laten zien hoe het voelt op onze scholen”, verklaart Rynette de Villiers, directeur van de International School Utrecht en Secretary van de Board of Dutch International Secondary Schools. “Een kind uit Dubai of New Jersey heeft namelijk geen idee hoe het in Nederland is.”

Goede resultaten

Voor het lanceren van de film en het vernieuwen van de website deed DIS begin 2016 een beroep op B&T communicatiecollectief. Adviseur Claudia Smit startte met het maken van een communicatieplan waarin kernwaarden, doelgroep, doelen en middelen in kaart werden gebracht. Hiervoor sprak ze met Rynette de Villiers en enkele andere directeuren. “Claudia ging direct de diepte in, begreep in korte tijd precies waar het om ging”, vertelt De Villiers. “Het mooie is dat je begint met: ‘Die website ziet er vreselijk uit, dat moet anders’ en dat we uiteindelijk weer exact weten waar we voor staan en ook dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Vijftien jaar geleden, toen de website was gemaakt, waren we gericht op groei. Nu zijn er in totaal bijna dertig scholen, die het allemaal ontzettend goed doen. We bieden kwalitatief goed onderwijs in een veilige omgeving en boeken goede resultaten. Dat is een ander bericht.”

Verzorgingstehuis

De belangrijkste doelgroep zijn de ouders. Zij zoeken een internationale school omdat ze vanuit het buitenland in Nederland gaan werken, of omdat ze als Nederlanders na jaren weer terugkomen of juist binnenkort naar het buitenland vertrekken. Wat DIS onderscheidt van andere internationale scholen is dat zij deels gesubsidieerd worden door de overheid, waardoor de ouderbijdrage lager uitvalt. “Daarnaast zoeken we de verbinding met de lokale gemeenschap”, vertelt De Villiers. “Onze voertaal is Engels, maar we bieden een stevig Nederlands programma. De kinderen leren de Nederlandse taal en leggen waar mogelijk contact met de omgeving, zo gaan ze regelmatig op bezoek in het verzorgingstehuis in de buurt.”

Quality, care en community

Het communicatietraject besloeg drie fases: het ontwerpen van een nieuwe huisstijl, waaronder het logo. Vervolgens de implementatie ervan en de ontwikkeling van een nieuwe website en tot slot een social media-campagne rondom de lancering. Op basis van de verkregen informatie formuleerde Claudia drie merkwaarden die leidend zijn in de communicatie van DIS: quality, care en community. Tijdens een bijeenkomst met alle heads of schools presenteerde ze een aantal concepten voor een nieuwe huisstijl die de vormgever had uitgewerkt. “Het was direct duidelijk welk logo het moest worden, heel bijzonder”, vertelt Rynette de Villiers. “De hele groep kon zich vinden in het community-gevoel dat dit logo uitstraalt: dat we samen iets bereiken, zonder competitie, maar door elkaar juist te versterken. Omdat Claudia dit zo goed wist te vertalen in het logo, kreeg ze direct de hele groep mee.”

Succes

De nieuwe website fungeert vervolgens als een portal naar alle DIS-scholen die een eigen identiteit en website hebben. Via een kaart op de homepage kunnen ouders nu snel en eenvoudig de internationale school in ‘hun’ buurt vinden. De campagne rondom de lancering van de website, was volgens Rynette de Villiers een succes. “Via Facebook is het bericht vaak gedeeld en de website is extreem veel bekeken. De reacties waren bovendien heel positief, erg leuk was dat.”

Ontzorgen

Rynette de Villiers is tevreden over de samenwerking met B&T communicatiecollectief. “Op het evaluatieformulier wist ik niets in te vullen wat er beter of anders had gekund, en ik ben echt niet altijd zo positief hoor!”, benadrukt ze. “Claudia werkt professioneel en efficiënt. Zo nam zij de communicatie naar alle betrokkenen op zich en wanneer er keuzes moesten worden gemaakt, bundelde ze dat in één meeting. Dat was heel prettig, want zo’n communicatietraject is toch vaak iets wat boven op het bestaande werk komt. Dat Claudia erin slaagde mij te ontzorgen, noem ik pure winst.”

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op

Claudia Smit

senior adviseur en directeur B&T communicatiecollectief