Hogeschool Van Hall Larenstein

De persoonlijke kwaliteiten van de interimmers matchten met de opdracht

Peter van Dongen

voorzitter college van bestuur

Bedrijfsmatiger werken en een grotere externe gerichtheid: dat was de wens van Hogeschool Van Hall Larenstein. Peter van Dongen, voorzitter van het college van bestuur, zette het afgelopen jaar drie interim-managers van B&T in om die doelstellingen mede te helpen realiseren. Naar tevredenheid, vertelt hij. “Dat is door alle interim-managers prima neergezet.”

Peter van Dongen van Hogeschool VHL is helder over zijn verwachtingen van interim-managers. “Ik vind het heel belangrijk dat de interim-manager vanuit de geformuleerde opdracht heel resultaatgericht aan de slag gaat”, zegt hij. Welk resultaat beoogd wordt, verschilt uiteraard per opdracht en organisatie. “In ons geval had het te maken met versterking van de externe gerichtheid van onze opleidingen en met een bedrijfseconomisch meer verantwoorde aansluiting op de eisen van de externe omgeving.”

De man én het bureau

Met deze opdracht gingen in 2013 en 2014 drie interim-managers van B&T aan de slag: Willy Egberink, Jos Coonen en Engelien Calis. Peter van Dongen kent Willy Egberink, lead consultant interim-management bij B&T, al jaren en heeft al vaker met hem mogen samenwerken. “Dat ik Willy met onze vraag benaderde, had veel te maken met mijn ervaring met hem en mijn vertrouwen in hem. Ik weet wat Willy kan, wat hij brengt en wat ervan terechtkomt als ik afspraken met hem maak.” In het keuzeproces draait het echter niet uitsluitend om ‘de man’, maar ook om het bureau dat erachter zit, vertelt Peter van Dongen. “Als een bureau de persoonlijke inbreng van een interim-manager weet te versterken, visie kan inbrengen en ondersteuning biedt, dan telt dat ook.”

Snel de juiste menskracht

Peter van Dongen besprak met Willy Egberink de profielschets van de gezochte interimmers. “Dan helpt het natuurlijk als je elkaar goed kent en als de ander snel begrijpt wat voor type interim-manager je zoekt. Dat Willy vervolgens goede mensen kon voordragen geeft aan dat het bureau dat erachter zit (B&T, red.) goede mensen kan aantrekken en de juiste menskracht snel kan regelen. Zo is het bij Jos en Engelien gegaan en over beiden zijn we tevreden. Hun persoonlijke kwaliteiten matchten goed met de opdracht.”

Goed gelukt

De interimmers zijn er alle drie in geslaagd het externe, bedrijfsmatige denken goed neer te zetten, vindt Peter van Dongen. “Ze hebben dit gedachtengoed breed gedeeld met de mensen in de onderwijsteams en ze hebben ervoor gezorgd dat de mensen dat gedachtengoed gingen snappen en omarmen en in die geest gingen werken. Dat is goed gelukt. ”

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op

Willy Egberink

senior adviseur en directeur B&T interim-management