LAKS-monitor via Qschool nu jaarlijks

 -  Mark Wassenaar  -  Tevredenheidsonderzoek

De LAKS-monitor, het tevredenheidsonderzoek van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, kan vanaf dit schooljaar jaarlijks worden ingezet. De monitor is sinds vorig schooljaar ook af te nemen via Qschool, B&T’s instrument voor tevredenheidsonderzoek in het onderwijs.

De LAKS-monitor bestaat uit de vragen van Vensters, waarin ook de monitor sociale veiligheid is opgenomen. Het LAKS heeft tevens vragen toegevoegd waarmee leerlingen kunnen aangeven of ze vinden dat de vakken goed op elkaar zijn afgestemd, of ze stress ervaren, wat ze van de schoollocatie vinden et cetera. Scholen kunnen ook zelf vragen toevoegen. Op die manier kan de LAKS-monitor worden geïntegreerd in het bredere tevredenheidsonderzoek onder alle doelgroepen in en rondom de school.

Leerlingenparticipatie verhogen

De LAKS-monitor kan worden afgenomen in de periode van 1 december 2022 tot en met 30 april 2023. Daarna levert B&T de resultaten aan bij het LAKS en medio mei deelt het LAKS de resultaten van het onderzoek.  Het doel van de LAKS-monitor is de leerlingenparticipatie te verhogen; het is een middel voor de leerlingenraad om te zien wat er op hun school speelt. Via de resultatenpagina kunnen zij hun eigen resultaten inzien en LAKS komt graag bij de leerlingenraad langs om samen te kijken wat ze hiermee kunnen doen. Tevens biedt LAKS lessen aan waarin de monitor kan worden afgenomen. Kijk voor meer informatie op de website van LAKS.

Kosteloos

Scholen in het voortgezet onderwijs met een licentie op Qschool VO kunnen de licentie voor de LAKS-monitor kosteloos toevoegen aan hun omgeving door een e-mail te sturen naar contact@qfeedback.nl. Maakt u nog geen gebruik van Qschool VO, bezoek dan de pagina over tevredenheidsonderzoek op onze website.

Online dashboard Qschool
Schoolbesturen die voor hun tevredenheidsonderzoeken gebruikmaken van B&T’s Qschool, kunnen sinds kort kiezen voor een speciaal online dashboard. De ontwikkeling van de tevredenheid wordt hierin visueel direct inzichtelijk gemaakt. Het dashboard biedt bestuurders, bovenschoolse kwaliteitszorgmedewerkers en andere stafmedewerkers de mogelijkheid om dynamisch de uitkomsten van tevredenheidsonderzoeken te bekijken en te analyseren. Ze kunnen selecties van scholen maken, inzoomen op specifieke scholen, focussen op thema’s en scholen daarop met elkaar vergelijken. Met het dashboard wil B&T de dialoog over de uitkomsten van tevredenheidsonderzoeken stimuleren.

In dit artikel leest u meer over het dashboard en wat de ervaringen van KPO Roosendaal ermee zijn. Wilt u meer weten over het dashboard Qschool en de inzet van extra begeleidingsmogelijkheden? Neem dan gerust contact op met Gabriëlle Hoolwerf of Giel van der Heijden.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.