Explainer Bestuurlijke inrichting 101

 -  Pieter Duits, Jos van Elderen  -  Passend Onderwijs

Governancemodellen voor samenwerkingsverbanden passend onderwijs

Het was een van de eerste dingen die ons te doen stonden toen passend onderwijs werd geïntroduceerd: de oprichting van de samenwerkingsverbanden. Met wat we toen wisten over passend onderwijs en met alle vragen die toen nog onbeantwoord waren, maakten we keuzes die toen het beste leken. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder. Jaren waarin er veel
 is gebeurd en waarin we veel hebben geleerd. Ook over de optimale bestuurlijke inrichting van samenwerkingsverbanden. Zou u nu dezelfde keuzes maken? Welke opties zijn er? In deze explainer zetten we ze op een rij.

Het thema governance van samenwerkingsverbanden is een actueel thema waarover recentelijk een aantal interessante publicaties verscheen.* Wat voegt deze explainer daaraan toe?

Modellen en kenmerken

In de explainer behandelen de auteurs de meest voorkomende modellen van bestuurlijke inrichting van samenwerkingsverbanden en verkennen zij op hoofdlijnen de kenmerken die deze modellen al dan niet aantrekkelijk maken. Deze verkenning voeren zij uit op een aantal aspecten. Zo kijken de auteurs onder meer naar de verschillende rollen van het bestuur en naar de verhouding tussen het collectieve en het instellingsbelang.

In hoofdstuk 2 komen vier modellen van bestuurlijke inrichting aan de orde die we in de praktijk het meest zien: het beleidsbepalend bestuursconcept, het raad van beheermodel, het verenigingsmodel en het raad van toezichtmodel.

Handig overzicht

Zo biedt deze explainer u een handig overzicht van de mogelijkheden op het gebied van de bestuurlijke inrichting en daarmee hopen de auteurs eraan bij te dragen dat u uw eigen afwegingen op dit gebied beter kunt maken.

*Andere interessante publicaties

  • Nijkamp, H. (april 2017). Handreiking vormen van (meer) onafhankelijk intern toezicht bij passend onderwijs. Ruimte voor de stem vanuit de maatschappij. Via: https://www.passendonderwijs.nl/.
  • Hooge, E. e.a. (maart 2016). Passend onderwijs vraagt om supergovernance. Vlugschrift governance van samenwerkingsverbanden passend onderwijs. Via: tias.edu.
  • Dekkers, M. (2016). Een aanzet tot een Code Goed Bestuur voor samenwerkingsverbanden passend onderwijs. 32 principes voor reflectie en gesprek. Amsterdam: B&T. Via: vbent.org.

Publicatie

Titel
Explainer Bestuurlijke inrichting 101. Governancemodellen voor samenwerkingsverbanden passend onderwijs
Auteurs
Pieter Duits, Jos van Elderen
Uitgever
B&T
Prijs
gratis
Datum
11/06/2017

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.