Ruimte voor ambitie

De volgende stap in kwaliteitsmanagement voor onderwijsorganisaties

Het tij keert in het onderwijs. De nauwe focus op rendementsdenken vermindert en er komt meer ruimte voor de andere waarden van ons onderwijs. Deze ontwikkeling heeft grote – positieve – implicaties voor kwaliteitsmanagement en noopt ons om vanuit een ander perspectief naar kwaliteit te kijken. Deze whitepaper geeft u een concreter beeld van dit nieuwe perspectief en handvatten om hiermee in uw eigen organisatie aan de slag te gaan.

Het onderwijs is toe aan een herdefiniëring van kwaliteitsmanagement. Alleen vanuit een nieuw perspectief op dit voor het onderwijs zo belangrijke aandachtsgebied kunnen we effectief reflecteren op en werken aan kwaliteit. Op een manier die past bij deze tijd. Dit is geen herdefiniëring in de zin van ‘van- naar’, maar veel meer een herdefiniëring in de zin van verbreding en daarmee van meer balans. Kwaliteitsmanagement moet immers niet meer alléén gaan over monitoring en verbetering van de basiskwaliteit en de verantwoording daarover, maar óók over de ontwikkelrichting die de school kiest en de stappen die daartoe worden gezet.

Whitepaper

In deze gratis whitepaper kijken we vanuit dit nieuwe perspectief naar kwaliteitsmanagement. In het eerste deel beschrijven we aan de hand van B&T’s Kwaliteitskwadranten dat kwaliteitsmanagement enerzijds te maken heeft met in control zijn (monitoring en verbetering van en verantwoording over de basiskwaliteit) en anderzijds met ontwikkelen, leren en – zelfs – innoveren. Beide kanten van kwaliteitsmanagement vragen een eigen benadering. Die worden in het tweede deel van deze whitepaper uitgewerkt in principes. Het spannende is dat de principes van die beide kanten met elkaar lijken te botsen.

Na het lezen van deze whitepaper heeft u een concreter beeld van dit nieuwe perspectief op kwaliteitsmanagement en heeft u handvatten om hiermee binnen uw eigen organisatie aan de slag te gaan.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.