Ik werk mét de klant, niet voor de klant

In mijn werk haal ik energie uit de verschillende 'puzzels' waarbij ik bij betrokken word, en uit het helpen van mensen. Dit helpen kan van alles zijn, als ze maar een stap verder komen.

Er zijn verschillende redenen waarom ik voor de onderwijssector werk. Ten eerste vind ik het belangrijk om aan iets ‘groters’ bij te dragen. Ik zit er dan wel een aantal schakels vanaf, maar met mijn werk lever ik toch een bijdrage aan het onderwijs aan onze kinderen. Daarnaast was mijn moeder lerares en heb ik vele jaren zeilles gegeven en roeiploegen gecoacht. Hiermee is mijn interesse in het onderwijs en het lesgeven gewekt.

Zachtere kant

Na mijn studie Bedrijfskunde ben ik als organisatieadviseur begonnen bij Organise to learn (O2L) en daarna overgestapt naar Berenschot. Ik heb tussendoor kort voor de klas gestaan als leraar economie, maar ik merkte dat mijn hart toch meer uitgaat naar de organisatie van het onderwijs en het adviesvak. In september 2017 heb ik de overstap gemaakt naar B&T, omdat ik me naast de wat hardere kant van het advieswerk juist ook op de wat zachtere kant van organisaties wil richten. Dit sluit beter aan bij het profiel van B&T. Wij zijn namelijk ook heel sterk gericht op de interactie en het interpersoonlijke aspect. B&T focust zich volledig op het onderwijs, we bouwen echt iets moois op bij de scholen waarvoor we werken.

Adviseur, procesbegeleider, interimmer en coach

Behalve als adviseur werk ik soms als interim-manager via B&T. Dat zijn vooral bedrijfsmatige/bestuurlijke projecten. Zo ondersteun ik onderwijsorganisaties bij de besturing van de organisatie, de bedrijfsvoering en de samenwerking tussen verschillende organisatieonderdelen (binnen en buiten het bestuurskantoor). Aan de hardere kant betreft het vraagstukken als: wat zijn ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsvoering, hoeveel en welke formatie hebben we dan nodig en hoe richten we onze processen in? Aan de zachtere kant gaat het om vraagstukken als: hoe werken we effectief samen, of welke rol hebben we allemaal te vervullen?

Effectievere organisatie

Als ergens een vacature ontstaat, wordt vaak direct een vervanger gezocht. Meestal loont het om eerst met een buitenstaander stil te staan of de huidige invulling van de functie wel de ideale is. Of dat deze door de tijd, en door de persoon die de functie daarvoor vervulde, zo is gegroeid. Door daar eerst over na te denken, kun je uiteindelijk een effectievere organisatie bewerkstelligen. Als procesbegeleider ondersteun ik ook samenwerkingstrajecten. Dit kunnen fusietrajecten zijn, maar ook bredere samenwerkingen tussen organisaties in een regio. Afhankelijk van de situatie voeg ik daar wat anders toe. Relevante inhoud, planning, maar ook interventies op het groepsproces. Soms vervul ik ook de rol van voorzitter of projectsecretaris.

Coach

Vanuit mijn coachopleiding begeleid ik ook mensen of breng ik coachende elementen in. Als vrijwilliger (bij Mycoach) coach ik leerlingen uit het vmbo in Amsterdam-Oost. Hier zie ik het onderwijs en de maatschappij weer vanuit een ander perspectief en kan ik een directe bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen.

Resultaten komen uit interactie tussen personen, niet van papier

In mijn werk heb ik gemerkt dat er meerdere wegen naar Rome leiden. En dat succes vooral afhangt van de mensen die deze weg bewandelen, de mate waarin deze weg passend is bij de verschillende actoren en de mate waarin het “hun” weg is. Daarom betrek ik medewerkers graag bij mijn onderzoeken en werk ik mét de klant en niet voor de klant aan een advies of rapport. Hiermee doorleeft de klant het traject en de onderliggende afwegingen en lopen realisatie en onderzoek deels parallel.

Kitesurfen

Waar ik professioneel vooral met mijn hoofd werk, vind ik het heerlijk om in mijn vrije tijd mijn hoofd helemaal leeg te maken. Dit doe ik door met mijn kite het water op te gaan. Door de combinatie van fysieke inspanning en focus op mijn lichaam en de omgeving, voel ik mij na afloop zowel doodop als ‘herboren’.

Benieuwd naar meer?

Ik ben altijd in voor een kop koffie. Fysiek bij u op kantoor, of digitaal via Teams.