Op het goede moment het goede doen, ook in de ogen van de ander

Mijn onderwijsloopbaan begon ik als docent NT2 en alfabetisering aan volwassenen en jongeren. Daarna heb ik in het vmbo gewerkt als docent en als leidinggevende. Daar zijn mijn drijfveren gevormd en uitgekristalliseerd: via onderwijs mensen perspectief bieden op hun toekomst en ervan uitgaan dat álle leerlingen zich kunnen ontwikkelen. Mijn leidraad is ontleend aan een citaat van orthopedagoog Luc Stevens, één van mijn inspiratiebronnen: “Op het goede moment het goede doen, ook in de ogen van de ander”.

Als adviseur bij B&T werk ik vooral op het gebied van kwaliteitszorg. Het boeit mij enorm hoe je als school zicht en grip op onderwijskwaliteit kunt krijgen. Welk perspectief heb je op goed onderwijs? Hoe werk je samen aan onderwijsverbetering en wie heeft welke rol? Hoe breng je het leren en de ontwikkeling van leerlingen in beeld? Mijn ervaring als kwaliteitsmedewerker op het Scala College en het Coenecoop College in Alphen aan den Rijn/Waddinxveen komt daarbij goed van pas. Ik begrijp hoe complex het soms voor een school kan zijn om op het goede moment het goede te doen, ook in de ogen van de ander.

Van en met elkaar leren

In mijn vrije tijd ben ik actief voor het landelijk netwerk kwaliteitszorg in het vo. Elk jaar wordt een netwerkdag georganiseerd voor iedereen die zich in het vo met kwaliteitszorg bezighoudt. We werken daarbij samen met het project Leren verbeteren. Ik krijg er energie van om mensen bijeen te brengen die van en met elkaar leren.

Steenmannetjes in de bergen

Ik heb een passie voor de bergen. De schoonheid van de natuur, de vrijheid en de nieuwsgierigheid naar het onbekende trekken me aan. Ik ben dol op het zogenaamde steenmannetje: een stapel kleine stenen langs de route, opgebouwd en aangevuld door passanten, met als doel om elkaar de weg te wijzen, vooral als het terrein onoverzichtelijk is. Het is een mooie traditie in de bergen om ook aan een ander te denken die na jou komt.

Ik zie in het steenmannetje parallellen met mijn werk als adviseur. Samen zijn we op weg naar een einddoel, en onderweg plaatsen we stenen van kennis, kunde en ervaring op steenmannetjes, zodat deze duurzaam bewaard blijven en onderhouden kunnen worden. Als ik in mijn werk als adviseur afscheid neem van een school, kan die school ook zelf weer verder bouwen.