Samenwerken aan optimaal resultaat voor de klant

Het onderwijs heeft mij altijd heel erg aangesproken. Al van jongs af aan gaf ik bijles aan vrienden en later heb ik gastcolleges verzorgd aan Tilburg University. Ik heb ook lang nagedacht over het leraarschap, maar uiteindelijk heb ik voor het adviesvak gekozen. Bij B&T komt voor mij het beste van twee werelden samen: onderwijs en organisatieadvies.

Onderwijs speelt een heel belangrijke rol in onze samenleving. Het biedt kinderen de kans zich te ontwikkelen en een plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen. Zo kunnen zij, de toekomstige generatie, de maatschappij een beetje beter maken. Door vanuit mijn rol een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit, hoop ik uiteindelijk kinderen meer kansen te bieden.

Hoe krijg je mensen mee?

Ik heb organisatiewetenschappen gestudeerd aan Tilburg University, eerst een bachelor, daarna een master. Dat is een soort sociale bedrijfskunde, waarin de harde, economische kant samenkomt met de meer zachte, menselijke kant van bedrijfsvoering. Ik heb daar veel geleerd over organisatietransities. En dat het daarbij nadrukkelijk niet alleen om structuren en bijvoorbeeld de financiële kant van het verhaal draait, maar juist ook om de vraag: hoe krijg je de mensen mee? Die kennis heb ik vervolgens een paar jaar in de praktijk kunnen brengen bij een onderzoeks- en adviesbureau in het sociaal domein, gespecialiseerd in complexe samenwerkingsvraagstukken.

Datagedreven werken

Bij B&T houd ik me vooral bezig met opdrachten op het gebied van bedrijfsvoering en governance. Dan gaat het bijvoorbeeld om het ontwikkelen van een organisatiestrategie, begeleiding bij fusies, maar ook schoolplanontwikkeling. Verder ben ik bezig met data: data-analyses, zowel kwantitatief als kwalitatief, en datagedreven werken, bijvoorbeeld. Bij dat laatste draait het erom dat je een organisatie niet bestuurt op basis van onderbuikgevoel of ‘wat er in hoofden van mensen zit’, maar op basis van feiten en cijfers. Voorwaarde daarbij is dat die data voor iedereen die er iets mee moet toegankelijk zijn, digitaal uiteraard. Dit kun je onder andere doen via dashboards.

Gezelschapsdier

Het mooie aan werken bij B&T vind ik dat het heel erg om het collectief draait. Collega’s staan altijd voor elkaar klaar en het gaat erom samen een zo goed mogelijk resultaat voor de klant te neer te zetten. Er wordt hard gewerkt, maar daar ben ik niet vies van. Wat dat betreft heb ik wel een beetje de Rotterdamse mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’. Hoewel ik uit Eindhoven kom en echt van de Brabantse gezelligheid ben: lekker eten, lekker drinken. Ja, ik ben een gezelschapsdier en dat komt me prima van pas in het adviesvak.