Nieuw boek van Harm Klifman: Cicero leest Covey

Moderne managementboeken spreken lezer aan op gevoel, niet op verstand

Harm Klifman, voormalig senior adviseur bij B&T, heeft een nieuw boek geschreven: Cicero leest Covey. In dit boek, dat geen managementboek ís maar wel over managementboeken gáát, laat Klifman zien wat de Romeinse redenaar Cicero en hedendaagse managementgoeroe Covey met elkaar te maken hebben. En dat is meer dan u waarschijnlijk denkt!

In Cicero leest Covey kijkt Harm Klifman door de bril van de klassieke retorica naar de populaire managementboeken van vandaag. In de retorica gaat het om de principes van een goede toespraak, om de toepassing van allerlei regels bij de voorbereiding en het uitspreken van een betoog. Cicero, een beroemd Romeins redenaar en politicus, wist veel te vertellen over retorica. Retorica gaat niet over bevelen, niet over opdrachten geven, niet over slappe of vrijblijvende adviezen maar over precies dat doen waardoor je de ander overtuigt van jouw bewering.

Geen nieuwe managementtheorie

Aan de hand van oude retorische inzichten ontrafelt Klifman de technieken en praktijken die moderne auteurs gebruiken om hun ideeën over management voor het voetlicht te brengen. Hij toont hiermee aan dat moderne managementliteratuur niet zozeer een beroep doet op het gezond verstand, maar de lezer vooral op emoties aanspreekt.

Klifmans boek gaat niet óver management, maar over boeken óver management, vertelt hij: “Ik lanceer geen nieuwe managementtheorie. Ook vergelijk ik geen managementboeken met elkaar om te beoordelen welke de beste is. Ik wil laten zien dat het succes van populaire managementboeken mede is toe te schrijven aan het retorische format dat er aan ten grondslag ligt. Dit format is goed herkenbaar in Steven R. Covey’s De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Ik wil dit format voor de lezer inzichtelijk maken. Als een archeoloog delf ik de eeuwenoude principes op die ten grondslag liggen aan een populair genre boeken en laat ik zien hoe die principes ook nu nog volop hun werk doen.”

Unieke combinatie

Jos van Elderen, senior adviseur bij B&T, heeft het boek al gelezen: “Harm Klifman spreidt in dit boek een indrukwekkende hoeveelheid kennis van zowel managementboeken als taalfilosofie tentoon. En hij benut de combinatie van die kennis op een unieke manier. Onderwijsbestuurders behoren tot een wat recentere generatie ‘managers’. Ook bij hen liggen vaak managementboeken op tafel (en op het nachtkastje). Dit boek van Harm Klifman zal een wat realistischer beeld bieden van het belang van al die managementboeken. Na lezing van dit boek zul je je niet meer zo makkelijk laten meeslepen door de slimme opzet van deze boeken en kritischer op zoek gaan naar wat nu werkelijk de boodschap van de schrijver is en of die boodschap wel zo origineel en relevant is. Of dat het gaat om de nieuwe kleren van weer een nieuwe keizer…”

Gegevens

Titel: Cicero leest Covey
Auteur: Harm Klifman
Uitgever: mijnmanagementboek.nl
Omvang: 230 pagina’s
ISBN: 978-94-638662-6-2
Prijs: € 19,50
Bestellen: via mijnmanagementboek.nl of managementboek.nl

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.