Organisatieverandering

Zet de organisatieverandering in een hogere versnelling

De veranderopdracht is groot. De ruimte en de mogelijkheden voor de uitvoering lijken beperkt. En ook in de scholen lijkt lang niet iedereen in beweging te willen komen. Wat nu?

In zo’n situatie is het essentieel om even stil te staan. Te bezinnen. Waar liggen de kansen? Waar vind je de ruimte? En hoe benut je die? In een development center maken we ruimte en mogelijkheden voor verandering. Zorgvuldig, eerlijk en met mildheid. Zo geef je een impuls aan groei. Van je organisatie. En van de mensen in die organisatie. Vanuit de overtuiging dat je eigen kracht de springplank is naar het volgende niveau. Naar het grijpen van de veranderkansen. Alles draait deze dag om jouw ontwikkeling en die van de mensen die een sleutelrol hebben in de uitvoering van de veranderopdracht. De waan van de dag komt tot stilstand. Dit is jouw dag. De dag van jouw development center.

Inzicht

Op deze dag ga jij aan de slag met persoonlijke en professionele doelen. Je bent gekoppeld aan een maatje – iemand die je al kent. Wij bereiden alles zorgvuldig voor. Jij denkt vooraf na over je eigen vragen. We beginnen bij het werk van alledag en de uitdagingen waar je voor staat. Wij zorgen voor optimale omstandigheden en begeleiding. Aan het eind van de dag vertrek je met verdiepte inzichten in het potentieel en het krachtenveld. Met suggesties die je direct in de praktijk kunt toepassen. Vanuit het bekende gaan we stapsgewijs naar het onbekende. Naar waar mogelijkheden liggen voor groei en vooruitgang. We doen dat allemaal helder en open. Bij jou groeit er een sterk bewustzijn van jouw mogelijkheden en hoe je die kunt aangrijpen. Je krijgt een helder beeld van wat jouw rol is in het doen slagen van de veranderopdracht. We zorgen ervoor dat je goed zicht krijgt op wat daarvoor nodig is. Tijdens de dag zelf en daarna. De structuur en stappen voor jouw groei beschrijven we in je ‘eigenwegwijzer’.

Verandering

Het development center zorgt voor verandering. Het is een dag van groei. Een dag van verandering. Een dag die mens en organisatie diepgaand en langdurig raakt. Hoe? Doordat vele gebieden waar ontwikkeling kan ontstaan, aandacht krijgen. Je reflecteert op jezelf, op de organisatie. Op het krachtenveld. Op de interactie. Op overtuigingen, het systeem en het functioneren in de organisatie. Er is alle aandacht voor jou in een volstrekt veilige omgeving. En wat aandacht en waardering krijgt, groeit.

Versnellen

We starten bij de eigen praktijk- en leersituaties. Wat heb je nodig om de organisatieverandering te realiseren? Vanuit het bekende gaan we stapsgewijs naar het onbekende. Naar waar de mogelijkheden liggen voor persoonlijke groei en vooruitgang. Waarbij we samen goed kijken naar de aansluiting van de opdracht voor de organisatie, wat dat vraagt van jou, van je mensen en het potentieel dat er al is. In een development center ontwikkel je een sterk bewustzijn van persoonlijke mogelijkheden en hoe die aan te grijpen.

Je hebt als individu heel veel aan een development center. Daarnaast vind ik het een heel krachtig instrument binnen een teamontwikkeltraject. Het is echt multifunctioneel.

Mirjam Bosch, directeur Tech Campus ROC Midden Nederland

Drie studio’s

De eigen praktijk staat altijd centraal in een development center. In de studio’s werk je aan lastige situaties in jouw onderwijsomgeving. Je doet dat in de gespreksstudio, waar communicatie, afstemming en in- en aanvoelen centraal staan. Directe feedback helpt om nieuwe inzichten meteen in te zetten. De organisatie-opstellingsstudio geeft je nieuwe inzichten in de dynamiek van de organisatie en je eigen rol daarin. De reflectiestudio verdiept dat aan de hand van een voor de deelnemer spannende situatie in het werk. Door daarmee aan de slag te gaan krijg je een beter beeld van je overtuigingen en waarden en leer je hoe je zo’n situatie positief kunt beïnvloeden. Tijdens deze studio’s ervaar je het effect van ander gedrag en kun je direct een andere aanpak uitproberen. Veilig en persoonlijk begeleid.

De panelbespreking

Met de panelbespreking sluiten we de dag af. De begeleiders vertellen – respectvol en waarderend – hoe ze jou hebben ervaren. Welke talenten zagen ze? Wat kan de volgende ontwikkelstap zijn? Hoe kun je daaraan werken? Wat is daarvoor nodig? Enkele dagen na het development center krijg je een uitgebreid verslag – de eigenwegwijzer – met daarin praktische suggesties voor de vervolgstappen. Zodat je zelf, na het stilstaan, vol energie, inspiratie en ideeën vooruit kunt en zo ook je organisatie verder kunt brengen. In volle vaart.

Meer weten?

Wil je meer weten over de inzet van development centers bij organisatieverandering? Neem dan direct contact met ons op.


Praktisch

De studiebelasting voor een deelnemer aan een development center is:

  • Voorbereidende bijeenkomst: 2 à 3 uur online
  • Development center: 1 dag van 10 uur
  • Opvolging na het development center: 2 uur online

Deze studiebelasting is verspreid over een periode van 1 tot 2 maanden.