Boeken

7 van de 7 berichten

De zachte kant van governance (herziene druk)

 door  Jos van Elderen, Joost Janssen

Hoe de wettelijk vereiste scheiding van bestuur en intern toezicht juridisch goed vorm kan krijgen, weten we wel. Dat is bij de meeste onderwijsaanbieders nu ook goed geregeld. Maar passend gedrag vertonen blijkt een stuk ingewikkelder. Veel bestuurders en raden van toezicht zijn nog zoekende. De toenemende politieke druk maakt het voor hen niet eenvoudiger.

Kloof tussen mens en systeem?

Voor ieder kind het beste onderwijs. Dat geweldige ideaal leek in 2014 binnen handbereik toen passend onderwijs werd ingevoerd. Een nieuwe wetsaanpassing regelde een passende plek voor ieder kind. Maar in de praktijk kwamen er nieuwe problemen en organisatorische obstakels. Nu, vijf jaar later, hapert het systeem nog altijd en groeit de kritiek.

De geest uit de fles

 door  Tijmen Bolk, Claudia Smit

De geest uit de fles biedt een fris en eigentijds perspectief op onderwijskwaliteit. Een perspectief dat past bij recente ontwikkelingen in de onderwijssector; de nauwe focus op rendementsdenken vermindert en er komt meer ruimte voor andere waarden van het onderwijs.

Zachte macht

 door  Luuk van Aalst

De laatste jaren zien we een grote aanwas van samenwerkende organisaties, vaak rondom specifieke doelen. De samenwerking is weliswaar vaak vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Wat betekent dat voor het gevraagde leiderschap? Die vraag staat centraal in het boek Zachte macht van B&T-adviseur Luuk van Aalst.

Een aanzet tot een Code Goed Bestuur voor samenwerkingsverbanden passend onderwijs

Goed bestuur en professioneel toezicht: het is in de eerste plaats mensenwerk. Maar een Code Goed Bestuur kan daarbij houvast bieden.

Gesprekkencyclus

 door  Henk Hendriks, Hans van Willegen

De gesprekkencyclus kan een betekenisvolle katalysator zijn voor professionele ontwikkeling van medewerkers en scholen. In de praktijk wordt hij echter niet altijd zo benut. Alleen als leidinggevenden medewerkers serieus nemen, krijgen begrippen als ‘nieuwsgierig zijn’, ‘in je kracht komen’, ‘aandacht voor’, ‘waarderen’, ‘meer energie’ en ‘een leven lang leren’ echt betekenis. Hoe zorg je voor een betekenisvolle gesprekkencyclus?

Kwaliteitszorg heeft een geest!?

 door  Martine Fuite, Tijmen Bolk

Kwaliteitszorg staat onverminderd in de aandacht in het onderwijs en is al jarenlang een dankbaar onderwerp van tal van publicaties. Toch is het boekje Kwaliteitszorg heeft een geest!? anders dan alle andere. Waar de meeste publicaties u recepten bieden voor ‘goede kwaliteitszorg’, gaat Kwaliteitszorg heeft een geest!? niet over recepten, maar over principes.

Actueel

Onze agenda

Aanmelden voor onze nieuwsbrief