Development centers

Zet je verandering in een hogere versnelling

In een development center maken we ruimte en mogelijkheden voor verandering. Zorgvuldig, met aandacht en mildheid. Vanuit de overtuiging dat jouw eigen kracht de springplank is naar het volgende niveau en naar het grijpen van veranderkansen. In een development center draait alles om ontwikkeling. Van jou en van de mensen die een sleutelrol hebben binnen de veranderopdracht van jouw organisatie.

Verandering

Het eendaagse development center is een dag van groei die mens en organisatie diepgaand en langdurig raakt. We kijken samen goed naar de aansluiting bij de opdracht voor de organisatie, wat dat vraagt van jou, van je mensen en het potentieel dat er al is. Je gaat aan de slag met persoonlijke en professionele doelen en bent gekoppeld aan een maatje – iemand die je al kent. Aan het eind van de dag ga je weg met verdiepte inzichten en suggesties die je direct in de praktijk kunt toepassen. Je krijgt een helder beeld van wat jouw rol is in de veranderopdracht.

Tijdens een development center komt jouw interne proces van denken en ervaren samen met het proces dat je met anderen doorloopt. Een van de krachtigste elementen is namelijk dat je gasten uitnodigt uit je eigen praktijk. Daarmee ben je niet alleen zelf aan het leren, maar wordt de beweging van jullie samen.

Maaike van Houten, projectleider team- en organisatieontwikkeling én studiobegeleider Jeroen Bosch Ziekenhuis

Drie studio’s

Jouw eigen praktijk staat centraal in een development center. In studio’s werk je aan lastige situaties in jouw onderwijsomgeving. Je doet dat in de gespreksstudio, waar communicatie, afstemming en in- en aanvoelen centraal staan. Directe feedback helpt om nieuwe inzichten meteen in te zetten. De organisatie-opstellingsstudio geeft je nieuwe inzichten in de dynamiek van de organisatie en je eigen rol daarin. De reflectiestudio verdiept dat aan de hand van een voor jou spannende situatie in je werk. Zo krijg je een beter beeld van je overtuigingen en waarden en leer je hoe je zo’n situatie positief kunt beïnvloeden.

Tijdens de studio’s ervaar je het effect van ander gedrag en kun je direct een andere aanpak uitproberen. Veilig en met persoonlijke begeleiding. Met de panelbespreking sluiten we de dag af. De begeleiders vertellen – respectvol en waarderend – hoe ze jou hebben ervaren. De inhoud van de panelbespreking krijg je twee weken later toegestuurd in de vorm van een ‘eigenwegwijzer’.

Dit doet een development center:

  • Organiseert het leren ín het werk.
  • Geeft je inzicht in en verdieping aan jouw leerpotentieel.
  • Werkt vanuit waardering voor je talent en is ontwikkelingsgericht.
  • Verkent nieuw gedrag en is direct toepasbaar.
  • Verbindt je (nog sterker) aan de koers van de onderwijsorganisatie.

Organisatieverandering of leiderschapsontwikkeling

Een development center levert veel op als er een stevige veranderopdracht ligt. Of als je behoefte hebt aan een sterke, positieve impuls aan je persoonlijke en professionele groei, met name op het gebied van leiderschap.

Organisatieverandering
Je werkt samen met andere deelnemers aan de veranderopdracht waarvoor je staat. Zo krijg je snel een helder beeld van wat er nodig is en hoe je de opdracht kunt uitvoeren.

Leiderschapsontwikkeling
Tijdens een development center oefen je nieuw gedrag in werksituaties. Je ervaart direct wat impact heeft. Je ziet ook meteen het effect van een andere aanpak. Zo krijg je goed inzicht in je talenten én het potentieel dat je nog kunt benutten.

Kessels & Smit

B&T werkt voor de development centers samen met Kessels & Smit. Zij hebben de development centers ontwikkeld en er jarenlange ervaring mee opgedaan in de non-profit- en overheidssector.

Meer weten?

Wil je meer weten over development centers? We kunnen je een helder beeld geven van wat een development center voor jou en je organisatie kan betekenen. Neem gerust contact met ons op. 


Praktisch

De studiebelasting voor een deelnemer aan een development center is:

  • Voorbereidende bijeenkomst: 2 à 3 uur online
  • Development center: 1 dag van 10 uur
  • Opvolging na het development center: 2 uur online

Deze studiebelasting is verspreid over een periode van 1 tot 2 maanden.

Gerelateerd nieuws

Development center: versneller van ontwikkeling

In de leiderschapstrajecten van B&T wordt steeds vaker een development center aangeboden. Wat is dat precies en wat is de meerwaarde voor de deelnemers en hun organisatie? ‘Het is een cadeautje, een verrijking voor jezelf.’

B&T-traject helpt schoolleiders bij hun professionele ontwikkeling

In de B&T-leiderschapstrajecten voor schoolleiders staat de individuele leervraag van deelnemers, hun handelen én de verbinding met hun omgeving centraal. Daarbij is altijd sprake van maatwerk.

Jeroen van Huizen
senior adviseur en directeur Fenom

Meld je aan voor onze nieuwsbrief