Henk Hendriks gaat verder als senior adviseur bij B&T

Angela Giezen en Pauline Zwaal-Arora worden directeur van B&T werving & selectie

‘De juiste mens op de juiste plek.’ Het is al jarenlang het motto van B&T werving & selectie. Maar eigenlijk ontbreken er een paar woorden. Misschien moet er staan: ‘De juiste mens op de juiste plek op het juiste moment.’ Henk Hendriks was acht jaar helemaal op zijn plek als directeur van B&T werving & selectie. Nu is hij toe aan een volgende stap. Deze maand draagt hij zijn directeursrol over aan Angela Giezen en Pauline Zwaal-Arora. Henk blijft actief als adviseur voor B&T.

Al zijn hele volwassen leven werkt Henk Hendriks met veel plezier in het onderwijs. In verschillende rollen, die hem allemaal wat brachten. “In alle functies die ik had – van leraar tot directeur tot adviseur – wist ik weer nieuwe kernkwaliteiten van mezelf aan te boren. Kwaliteiten waarvan ik tot dat moment niet wist dat ik ze had. Het is een kunst die te ontdekken.” Verandering van omgeving en van rol helpt daarbij, is Henks overtuiging, en dat maakt mede dat hij deze maand zijn rol als directeur overdraagt. “Ik ben gewend om elke vier tot zes jaar van functie te veranderen. Dat levert mij nieuwe prikkels op. Niet zelden heb ik mezelf verrast doordat ik in een nieuwe context dingen kon laten zien die ik van mezelf nog niet kende.”

Kijkje in de keuken

Het siert en typeert Henk: de onbevangenheid waarmee hij zowel naar zichzelf als naar de ander kijkt. Het is een onderscheidende kwaliteit die hij in zijn werk voor werving & selectie goed kan inzetten. Elke opdracht, elk gesprek, kan Henk weer even open ingaan. “Sommige adviseurs zeggen weleens dat ze nu wel weten hoe een werving- & selectieprocedure verloopt, maar dat vind ik te eendimensionaal. Als je denkt dat je alles weet, heb je nog veel te leren. Bij elke procedure krijg je een intiem kijkje in de keuken van een onderwijsorganisatie. In sommige opzichten mogen die organisaties op elkaar lijken, maar de verschillen zijn groot.” En datzelfde geldt voor kandidaten. “Het inspireert mij dat elk gesprek anders is.”

Oprecht nieuwsgierig

Henk is oprecht geïnteresseerd in mensen. Hij wil echt weten wie zij zijn, want, zo zegt hij, “wie je bent is belangrijker dan wat je kunt.” Mensen vinden het fijn dat hij waarderende, nieuwsgierige vragen stelt. “Ik vind nieuwsgierigheid een universele kwaliteit”, legt Henk uit. “Het gaat om je openstellen voor een ander en echt luisteren naar wat iemand zegt. Dat houd ik ook scherp bij mezelf want het is belangrijk voor de perfecte match. En dat is waar het uiteindelijk om gaat bij werving & selectie.” Mensen met elkaar verbinden: Henk kan dat als geen ander. Noem in het onderwijs zijn naam en vele ogen zullen oplichten; iedereen kent Henk en Henk kent iedereen. Hij weet relaties tussen anderen te leggen, zelf relaties aan te gaan én – en dat is veel moeilijker – te onderhouden. Niet voor niets vragen opdrachtgevers hem vaak terug.

Bevlogen

Als directeur van werving & selectie heeft Henk veel betekend voor B&T. Onder zijn leiding groeide het aantal succesvol vervulde vacatures sterk. Hij zette zich in voor de kwaliteit en profilering van werving & selectie, zonder dat hij daarbij ooit het belang van opdrachtgevers uit het oog verloor. Henk denkt altijd vanuit de opdrachtgever. Wat is nu en op termijn het beste voor hem? Hoe kunnen we hem het beste verder helpen?

Hij investeerde ook in de samenwerking binnen B&T. “Teamwork is niet alleen goed voor de resultaten, het draagt ook bij aan de ontwikkeling van collega’s, als mens en als professional. Dat vind ik een genot om te zien.” Voor het team was Henk als directeur een fijne, bevlogen leidinggevende, die altijd voor zijn mensen klaar stond en veel vrijheid en vertrouwen gaf. Wil je ergens over sparren? Je kunt altijd een beroep doen op Henk zijn overzicht, inzicht en creativiteit. Soms leek het wel alsof hij altijd aan het werk was, zeggen zijn collega’s. Maar niets is minder waar, benadrukt hij zelf. “Het is heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ik was misschien lang degene bij B&T die de meeste uren maakte, ik was óók degene die het meest op vakantie ging.”

Plezier in je werk

De gezonde balans tussen inspanning en ontspanning helpt Henk om plezier in zijn werk te houden. Niet voor niets is dat in al die jaren zijn credo geworden. Zeg je Henk Hendriks, dan zeg je ‘plezier in je werk’. Al ver voor zijn tijd bij B&T wist hij mensen te inspireren met zijn verhalen over dit thema. Nooit vergeet Henk zijn lezing hierover voor 1.800 onderwijsmensen in Rotterdam. “Dat was heel bijzonder” vertelt hij. “Dat ik, met mijn achtergrond, zo veel mensen kon inspireren. Dat mensen het waardeerden. En dat ik er ook nog voor betaald werd… Dat vond ik eervol.”

Adviseur

Sinds 2005 werkt Henk voor B&T en dat blijft hij doen. Opdrachtgevers en collega’s hoeven hem de komende tijd nog niet te missen. Hij blijft actief als senior adviseur voor werving & selectie en interim-management. “Ik wil heel graag nog een paar jaar genieten van mijn werk als adviseur en mijn samenwerking met opdrachtgevers en collega’s.” Maar dat er nu meer ruimte komt in zijn leven voor andere dingen, daar kijkt hij wel naar uit. “Ik heb hier natuurlijk naartoe geleefd en geniet nu ook van de tijd die ontstaat voor mijn kleinzoon, uitstapjes, een cursus kunstgeschiedenis en andere leuke dingen.”

Vertrouwen

Henk heeft veel vertrouwen in zijn beide opvolgers – Angela en Pauline – en wenst hun in hun nieuwe rol veel wijsheid én plezier. “Ik hoop dat ze er écht lol in gaan krijgen en dat ze goed blijven luisteren en investeren in relaties.” Angela en Pauline zijn dankbaar voor wat Henk voor hen betekend heeft en nog steeds betekent. “Henk geeft mij altijd ongefilterde, persoonlijke en ontwikkelingsgerichte feedback. Voor mijn ontwikkeling als adviseur is hij heel belangrijk geweest”, aldus Pauline. En Angela zegt: “De ruimte die ik van Henk heb gekregen om mij te ontwikkelen en om mooie dingen te doen, heeft er voor een flink deel aan bijgedragen dat ik sta waar ik nu sta.”

Duurzame impact

Wanneer Angela en Pauline gevraagd wordt wat ze vooral willen koesteren, zijn ze eensgezind: Henk zijn werkplezier, zijn aandacht voor mensen en zijn ondernemerschap. Daarop willen ze verder bouwen. “We behouden de solide basis en gaan daarnaast onze focus verbreden. We gaan ook adviseren over strategisch hrm: strategie, implementatie en leiderschap. We concentreren ons op bestaande vacatures en ondersteunen daarnaast bij het anticiperen op de vraag van morgen. We werven niet alleen extern, maar brengen ook intern talent en ontwikkellijnen in kaart. De huidige arbeidsmarkt vraagt om een breed perspectief en creativiteit. Met het ‘verplaatsen’ van mensen binnen het onderwijs is de sector als geheel uiteindelijk niet geholpen. En dat voelen we wel als onze opdracht. Wij zijn ervan overtuigd dat we door de combinatie van werving & selectie met strategisch hrm én de toevoeging van nieuwe, creatieve aanpakken een duurzamere bijdrage kunnen leveren aan de bemensing in het onderwijs.”

Grote schoenen

Hun nieuwe rol als directeur van werving & selectie aanvaarden Angela en Pauline als een geschenk. “Henk heeft werving & selectie op de kaart gezet. Het is een eer dat we in zijn schoenen mogen gaan staan. Het is óók een uitdagende verantwoordelijkheid, want Henk zijn schoenen… die zijn best groot.”

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.