De geest uit de fles

Van bureaucratie naar bezieling

Het boek De geest uit de fles biedt een fris en eigentijds perspectief op onderwijskwaliteit. Een perspectief dat past bij recente ontwikkelingen in de onderwijssector, waarin de nauwe focus op rendementsdenken vermindert en er meer ruimte komt voor andere waarden van het onderwijs.

Deze ontwikkelingen hebben belangrijke, positieve implicaties voor de manier waarop we in het onderwijs omgaan met kwaliteit. Onderwijskwaliteit moet niet meer alleen gaan over monitoring en verbetering van de basiskwaliteit en de verantwoording daarover, maar óók over de visie van de school en de gekozen ontwikkeling. We maken, kortom, de beweging van bureaucratie naar bezieling.

B&T’s Kwaliteitskwadranten

Het eerste deel van De geest uit de fles beschrijft aan de hand van B&T’s Kwaliteitskwadranten dat onderwijskwaliteit enerzijds te maken heeft met in control zijn (monitoring van, verbetering van en verantwoording over de basiskwaliteit) en anderzijds met ontwikkelen, leren en – zelfs – innoveren. Beide kanten van onderwijskwaliteit vragen een eigen benadering.

Gesprek

Het tweede deel van het boek bevat een weerslag van een gesprek tussen schoolleiders voor wie kwaliteit veel verder gaat dan grafieken en benchmarks. Zij delen hun visie op kwaliteit en vertellen hoe zij die in hun eigen school inhoud en vorm geven. Dat doen ze aan de hand van verschillende thema’s die zij zelf belangrijk vinden, zoals bezieling, leiderschap, leren en vertrouwen. Ook de balans tussen enerzijds de ‘control-kant’ van het leidinggeven aan kwaliteit en anderzijds de ontwikkelkant blijft niet onbesproken.

Collectieve wijsheid

Met De geest uit de fles beogen de auteurs onderwijsprofessionals te inspireren om hun eigen visie op kwaliteit te ontwikkelen. Een visie waarin leren, ontwikkelen en innoveren de verdiende aandacht krijgen en waarmee de kwaliteit van onderwijs voor leerlingen optimaal wordt gediend. Het boek bevat nadrukkelijk geen ‘ideale instructies’ die passen op elke school. Elke school is immers uniek en dat vraagt ook om een unieke visie op kwaliteit. Maar het delen van visies en ervaringen – zoals in dit boek – brengt ons allemaal verder. Het leidt tot collectieve wijsheid, die ieder van ons niet alleen zou kunnen genereren.

Het boek bevat de weerslag van gesprekken tussen drie schoolleiders: Pieter Greidanus, Michiel van Dijk en Loes Peterse. Kees Klomp, bedrijfsadviseur en boeddhist, schreef het voorwoord.

Gratis download

De geest uit de fles is oorspronkelijk verschenen in 2017. Klik op onderstaande afbeelding om een gratis digitaal exemplaar van de ongewijzigde herdruk uit november 2018 aan te vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.