De geest uit de fles

 -  Tijmen Bolk, Claudia Smit  -  Strategisch kwaliteitsmanagement

Van bureaucratie naar bezieling

De geest uit de fles biedt een fris en eigentijds perspectief op onderwijskwaliteit. Een perspectief dat past bij recente ontwikkelingen in de onderwijssector; de nauwe focus op rendementsdenken vermindert en er komt meer ruimte voor andere waarden van het onderwijs.

Deze ontwikkelingen hebben belangrijke, positieve implicaties voor de manier waarop we in het onderwijs omgaan met kwaliteit. Onderwijskwaliteit moet nu niet meer alleen gaan over monitoring en verbetering van de basiskwaliteit en de verantwoording daarover, maar óók over de visie van de school en de gekozen ontwikkeling. We maken de beweging van bureaucratie naar bezieling.

B&T’s Kwaliteitskwadranten

Het eerste deel van De geest uit de fles beschrijft aan de hand van B&T’s Kwaliteitskwadranten dat onderwijskwaliteit enerzijds te maken heeft met in control zijn (monitoring van, verbetering van en verantwoording over de basiskwaliteit) en anderzijds met ontwikkelen, leren en – zelfs – innoveren. Beide kanten van onderwijskwaliteit vragen een eigen benadering.

Gesprek

Het tweede deel van het boek bevat een weerslag van een gesprek tussen schoolleiders voor wie kwaliteit veel verder gaat dan grafieken en benchmarks. Zij delen hun visie op kwaliteit en vertellen hoe zij die in hun eigen school inhoud en vorm geven. Dat doen ze aan de hand van verschillende thema’s die zij zelf belangrijk vinden, zoals bezieling, leiderschap, leren en vertrouwen. Ook de balans tussen enerzijds de ‘control-kant’ van het leidinggeven aan kwaliteit en anderzijds de ontwikkelkant blijft niet onbesproken.

Collectieve wijsheid

Met De geest uit de fles beogen de auteurs onderwijsprofessionals te inspireren om hun eigen visie op kwaliteit te ontwikkelen. Een visie waarin leren, ontwikkelen en innoveren de verdiende aandacht krijgen en waarmee de kwaliteit van onderwijs voor leerlingen optimaal wordt gediend. Het boek bevat nadrukkelijk geen ‘ideale instructies’ die passen op elke school. Elke school is immers uniek en dat vraagt ook om een unieke visie op kwaliteit. Maar het delen van visies en ervaringen – zoals nu in dit boek – brengt ons allemaal verder. Collectieve wijsheid die ieder van ons niet alleen zou kunnen genereren.
Het boek bevat de weerslag van gesprekken tussen drie schoolleiders: Pieter Greidanus, Michiel van Dijk en Loes Peterse. Kees Klomp, bedrijfsadviseur en boeddhist, schreef het voorwoord.

U kunt een gratis digitale versie van het boek downloaden.

Publicatie

Titel
De geest uit de fles. Van bureaucratie naar bezieling
Auteurs
Tijmen Bolk, Claudia Smit
Omvang
108 pagina's
Uitgever
B&T
ISBN
978-90-821557-7-8

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op:

Martine Fuite

senior adviseur en operationeel directeur

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.