B&T De Belevenis

Betekenisvol zijn voor de ander én voor elkaar

‘Drie adviseurs reden vanuit het Oosten van het land over met sneeuw bedekte wegen. Het was koud. Sneeuwvlokken dwarrelden op hun auto’s, de ruitenwissers zwiepten heen en weer.’ Met deze woorden startte tijdens de B&T-kerstbijeenkomst een jaar geleden De Belevenis. Een bijzonder project waarin B&T-medewerkers verder kijken dan het onderwijs en zich inzetten voor andere groepen in de samenleving.

B&T probeert het hele jaar door van waarde te zijn voor het onderwijs in Nederland. Voor leerlingen, onderwijsprofessionals, ouders en andere betrokkenen. Maar onder het motto ‘zet de ramen open en kijk naar buiten’ denken we al enige tijd na of we ook in bredere zin van betekenis kunnen zijn voor de wereld om ons heen. Zo zijn onder meer de eerste stappen gezet in de verduurzaming van onze bedrijfsvoering en in dat licht ontstond een jaar geleden ook het idee om ons in te zetten voor andere (kwetsbare) groepen in de samenleving. De geboorte van De Belevenis was een feit.

Schutting

Vanaf voorjaar 2019 hebben kleine groepjes B&T-medewerkers zich nuttig gemaakt bij verschillende maatschappelijke organisaties, variërend van zorginstellingen tot jongerenwerk. “Het idee was om andere verbindingen in de samenleving aan te gaan”, zegt adviseur Marieke Reuter, een van de initiatiefnemers van De Belevenis. “Het werkt op zoveel lagen. Je kunt écht iets betekenen voor iemand, je gunt collega’s een bijzondere dag, je geeft tijd en aandacht aan elkaar, het verbindt en relativeert. Doordat we over de schutting van ons dagelijks werk in het onderwijs kijken, worden we bovendien zelf wijzer. Kortom, we krijgen er ook iets voor terug.”

Herinneringen

Collega’s organiseerden elkaars belevenis. Reuter: “Zo hebben we ook intern iets op gang gebracht. Collega’s ontmoetten elkaar op een andere manier dan in het dagelijkse werk. Samen creëerden ze iets voor elkaar, hadden ze voorpret en waren ze van betekenis voor anderen. En er ontstonden gemeenschappelijke herinneringen. Door samen iets te organiseren en samen iets te beleven.”

Daar bij de waterkant

Een van de groepen was te gast bij Huis Ter Wijck, een verzorgings- en verpleeghuis in Beverwijk. Onder leiding van een muzikant organiseerden ze daar een muziekworkshop voor de bewoners. “We hebben zelf muziek gemaakt, maar vooral de mensen aangemoedigd om mee te doen”, zegt adviseur Mark Ackermans. “Na enige aarzeling gebeurde dat ook en werd er vrolijk mee getrommeld en gezongen op klassiekers als Daar bij de waterkant. Mensen waren enthousiast en sommigen vroegen na afloop of we volgende week weer wilden komen.”

Intuïtie

Een aantal andere B&T’ers ging op bezoek bij Zorgboerderij Inner-Art in De Kwakel. Zij organiseerden daar onder meer workshops pannenkoeken bakken, mandala’s tekenen en koekjes bakken voor een gevarieerde groep mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en psychische problemen. “We wilden onze collega’s kennis laten maken met een andere doelgroep”, aldus adviseur Hilde Plantinga, die deze belevenis organiseerde. “In ons werk zijn we vaak heel rationeel bezig, met stappenplannen, schema’s, feiten en cijfers. Bij deze groep draait het juist heel erg om gevoel. Je moet intuïtief kunnen inspelen op wat er gebeurt en doen wat de situatie van je vraagt. Dat was een waardevolle les voor mijn collega’s.”

Graffiti

Een derde groep beleefde een heel afwisselende dag in het Noord-Hollandse Heiloo. ’s Ochtends mochten ze de bewoners van woonzorgcomplex Overkerck trakteren op koffie met gebak. Daarna maakten ze met een aantal van hen een wandeling door het dorp. ’s Middags stond een ontmoeting met een groep jongeren op het programma. Onder leiding van Maarten van der Molen van Jongerenwerk Heiloo voerden ze met elkaar een gesprek over dromen, wensen en toekomstplannen. Dit gesprek vormde de opmaat voor een graffitiworkshop van Roy Valk, de ene helft van het internationaal bekende straatkunstenaarsduo Karski & Beyond. Samen met hem en de B&T’ers maakten de jongeren vervolgens een fraaie graffitischildering bij hun nieuwe jeugdhonk Buk Buk.

B&T wil alle bovengenoemde organisaties alsmede Brownies for Downies en het Veteraneninstituut bedanken voor de samenwerking.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.