Burgerschapsonderwijs met Lot’s Foundation

Werken vanuit verhalen over kinderrechten

Lot's Channel

Elke school vindt burgerschapsonderwijs belangrijk. Maar hoe pak je dat op een goede manier aan? Lot’s Foundation, partner van B&T, biedt scholen verschillende mogelijkheden om op eigentijdse en creatieve wijze inhoud te geven aan burgerschapsthema’s. Hoe ze dat doen, leest u in een uitgebreid artikel in het tijdschrift 'PO Management' van april.

De activiteiten en materialen van Lot’s Foundation hebben impact en maken lastige en abstracte thema’s bespreekbaar. De basis is dat altijd wordt gewerkt vanuit de verhalen van kinderen, zowel van verder weg als van dicht bij huis. Zo komen in de muzikale voorstelling Lot en de verdwenen hagelslag thema’s als scheiding en verwaarlozing aan bod.

Voedselbank

Femke Petersen is leerkracht bovenbouw en werkt al jaren met de materialen van Lot. “Wat mij zo aanspreekt, is dat het geen vaste methode is, maar dat er ruimte is voor eigen invulling. Toen ik met mijn groep in gesprek ging over armoede kwamen bijvoorbeeld de vragen: ‘Wat is dat dan, een Voedselbank? Hebben we die in onze gemeente ook?’ We hebben de Voedselbank gebeld en werden uitgenodigd voor een rondleiding. Een jongen in de klas bleek gebruik te maken van de Voedselbank en heeft daarover verteld. Hij kan er nu gewoon vrijuit over praten in de klas. Zo kun je veel bereiken.”

Voorstellingen

Lot’s Foundation biedt scholen verschillende activiteiten en materialen om met burgerschapsthema’s aan de slag te gaan. De kaartenset Onderzoek met Lot bevat bijvoorbeeld prikkelende vragen over tien kinderrechten. Ze vormen een startpunt om structureel of projectmatig met kinderrechten aan de slag te gaan. Lot biedt verder voorstellingen – met thema’s als discriminatie, een veilig thuis en het recht om te spelen – videoreportages en lesmaterialen. In de digitale omgeving Lot’s Channel kunnen leerkrachten alle materialen terugvinden en kunnen leerlingen meedoen aan activiteiten als ‘de stelling van de maand’, een quiz of een verhalenwedstrijd.

Meer weten?

Bezoek de website van Lot’s Foundation.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.