Hoe maak je van het hoogste punt een hoogtepunt?

Creatieve oplossingen om twee kindcentra op de kaart te zetten

B&T communicatiecollectief werd kortgeleden door Sint Josephscholen Nijmegen benaderd met een dubbele vraag. Help ons kinderen te werven voor het nieuwe Kindcentrum De Boomgaard en genereer aandacht voor de nieuwe naam en het nieuwe gebouw van Kindcentrum Het Octaaf. De betrokken directeuren blikken tevreden terug. “Ik ben heel tevreden met het resultaat, alles was top verzorgd.”

Kindcentrum De Boomgaard is een initiatief van Sint Josephscholen en KION kinderopvang. Samen laten zij een bijzonder gebouw realiseren in een volledig nieuwe wijk. Een gebouw dat plaats biedt aan 480 kinderen. Op termijn. Want zoals geldt voor elk nieuw kindcentrum: je begint met nul. De kosten gaan voor de baten uit. Werving van kinderen voor de opvang en leerlingen voor de school is in deze eerste fase van groot belang. Dat vraagt om een proactieve communicatieaanpak. Richting de directe omgeving en in bredere zin. Werven start in deze fase met het creëren van bekendheid. Het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw, bood daarvoor een uitgelezen kans. Maar hoe? De directeur, Jeroen Claassen, nam hierover contact op met B&T communicatiecollectief.

Spandoeken

“Samen met de adviseurs van B&T communicatiecollectief hebben we, in overleg met Verona Kuijpers van KION, een plan gemaakt waarmee we niet alleen de pers konden halen, maar ook de mensen in Woenderskamp (de wijk waar het kindcentrum wordt gebouwd, red.) konden betrekken bij dit feestelijke moment.” Het plan bestond uit een aantal onderdelen: B&T ontwierp spandoeken die op bouwhekken op en rond het nieuwe kindcentrum werden opgehangen. Dit om de wijkbewoners te informeren wat er precies wordt gebouwd en dat er ruimte is voor nieuwe aanmeldingen.

Taart

Daarnaast organiseerde B&T op de dag zelf – op 3 juni – een feestelijk moment op de bouwlocatie. Vanwege de coronaregels was dat in klein comité. Claassen: “Twee kinderen uit de wijk – Simon en Annabel – die als eersten voor ons kindcentrum waren aangemeld – kregen de eervolle taak om samen met Verona en mij de vlaggen te hijsen van De Boomgaard en KION. Daarna boden zij de bouwvakkers een taart aan. Verder kregen de kinderen, samen met ons, de kans om het in aanbouw zijnde gebouw te bekijken.”

Appels

De directe buren werden niet vergeten. De kinderen deden hen, samen met Claassen en Kuijpers, een appelboompje cadeau. Bij de andere honderd wijkbewoners bracht een fietskoerier een appel (voorzien van logo) in een fraai bedrukt doosje. De pers deed verslag. De wijk reageerde enthousiast. En – niet in de laatste plaats – er kwamen veel nieuwe aanmeldingen, met name voor de kinderopvang waardoor het kindcentrum na de zomervakantie direct met minstens twee – en mogelijk drie – groepen kan starten.

Top verzorgd

Jeroen Claassen blikt tevreden terug. “Ik ben heel tevreden over het resultaat en de uitvoering was prima. De samenwerking met B&T verliep heel goed. De adviseurs hadden goede ideeën en reageerden snel. Ik werd prima ontlast, waardoor ik dit feestelijke deel probleemloos uit handen kon geven. Mijn enige taak was dat ik de communicatiemiddelen die geproduceerd werden, van tevoren moest goedkeuren. Ik kan niet anders zeggen: alles was top verzorgd.”

Nieuwe naam en gebouw

Kindcentrum Het Octaaf is een bestaande samenwerking tussen de basisschool Het Octaaf, KION kinderopvang en Bindkracht 10 welzijn. Op dit moment gevestigd in een ouder gebouw in de multiculturele Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost. Elders in de wijk realiseren de drie partners samen een nieuw gebouw, dat na de zomervakantie in gebruik wordt genomen. Het nieuwe gebouw is een volgende stap in de ontwikkeling van het kindcentrum. Om dit extra te onderstrepen is in co-creatie met leerkrachten, pedagogisch medewerkers, kinderen en ouders een nieuwe naam ontwikkeld: Kindcentrum TOON. Simone Wannet, directeur van TOON, wilde de lancering van de nieuwe naam en het daarbij behorende logo gebruiken om extra aandacht te vragen voor het in aanbouw zijnde nieuwe kindcentrum. Zowel bij ouders, eigen collega’s als andere bewoners in de wijk.

Straattekening

“Samen met B&T communicatiecollectief en met mijn collega’s van KION en Bindkracht 10 maakten we een plan om onze nieuwe naam, het logo en – straks – het nieuwe gebouw bekendheid te geven in onze wijk. Daarvoor bedachten we een creatieve vorm: aansprekend voor de leerlingen en hun ouders en boeiend voor de pers. Een heuse street artist schilderde op 23 juni samen met onze leerlingen het nieuwe logo als een grote straattekening op het schoolplein. Dit was in 3D waardoor het net leek of het woord ‘kindcentrum’ rechtop staat. Van de enthousiast tekenende kinderen zijn foto’s gemaakt. Ook met een drone. Natuurlijk heeft B&T die met het persbericht meegestuurd. En ja, de foto’s hebben de krant gehaald. Best bijzonder; Kranten berichten lang niet altijd over de lancering van een nieuwe schoolnaam. De ouders kregen diezelfde dag een brief met uitleg, de kinderen een rugzakje met het nieuwe logo en alle collega’s een mok met het logo en hun naam erop. Zo konden we iedereen betrekken; een mooie manier om de overgang naar onze nieuwe naam te markeren.”

Verrassing

Het programma op 23 juni vormde het eerste deel van het plan. Na de zomervakantie wordt dit gevolgd door een feestelijke, muzikale opening van het nieuwe gebouw. “Maar daarover verklappen we nog niets”, zegt Wannet. “Wat we dan precies gaan doen, moet nog even een verrassing blijven.” Aan leuke ideeën was geen gebrek, vindt Wannet. “Die had B&T volop en tegelijk heb ik steeds het gevoel gehouden dat er voldoende ruimte was voor onze eigen wensen. Ik ben heel tevreden!”

Hebt u ook een communicatievraagstuk dat om een creatieve oplossing vraagt?

Neem contact op met Claudia Smit.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.