In vijf stappen naar een sterk merk…

Versterk de merkwaarde van uw organisatie

Wanneer u de vraag krijgt voorgelegd wat in uw ogen sterke merken zijn, dan komen waarschijnlijk bekende namen boven als Apple, Coolblue, Tony’s Chocolonely en ING. Mogelijk ook KWF of NCOI. Waarom worden deze merken als sterk beschouwd? Het betreft allemaal organisaties die structureel een consistente boodschap uitdragen die hun merkbelofte ondersteunt, zowel intern als extern. Ook scholen kunnen werken aan de versterking van hun merkwaarde. B&T communicatiecollectief weet hoe.

Een school is natuurlijk ook een merk. Leerlingen (en hun ouders), maar ook leraren en overige medewerkers kiezen bewust voor een school of onderwijsorganisatie die voor hen de juiste uitstraling heeft. Om je aantrekkingskracht te vergroten, is het essentieel dat je weet waar je voor staat. Dat je je merkboodschap helder hebt vastgelegd. Een sterk schoolmerk maakt immers zichtbaar wat de mensen in uw organisatie ten diepste drijft om goed onderwijs te verzorgen. En het geeft sturing aan alles wat u doet. Of het nu gaat om uw interne communicatie of om de werving van nieuwe medewerkers, leerlingen of studenten.

Vijf stappen

B&T communicatiecollectief helpt scholen en andere onderwijsorganisaties om hun identiteit helder in kaart te brengen. Dit doen we aan de hand van onze bewezen aanpak In vijf stappen naar een sterk merk.

Stap 1: formuleren uitdaging

In een uitvoerig gesprek brengen wij samen met u in kaart wat uw precieze uitdaging is. Ons doel is om helder te krijgen wat de echte behoefte achter uw vraag is.

Stap 2: contextanalyse

Onderscheidend vermogen en relevantie zijn – naast authenticiteit – elementen die de kracht van een merk bepalen. We analyseren hoe uw organisatie zich onderscheidt van uw directe ‘concurrenten’. We brengen in kaart hoe andere scholen of schoolbesturen in uw regio zich profileren. Daarnaast verdiepen we ons in de vraag wie de doelgroep is en welke behoeften die heeft.

Stap 3: workshop authentiek merk

Met een brede vertegenwoordiging van uw organisatie gaan we de diepte in. Tijdens een workshop (van een dagdeel) brengen we aan de hand van verschillende creatieve werkvormen in beeld wat het DNA is van uw organisatie. Wat maakt uw merk authentiek? Hierbij toetsen we hoe uw DNA zich verhoudt tot de opbrengsten van stap 2.

Stap 4: bepalen merkkompas

We analyseren de tot nu toe opgedane inzichten en vertalen die naar een merkkompas. Daarbij kijken we naar de verschillende dimensies die uw merk bepalen (zie figuur hieronder).

Stap 5: in- en externe communicatiestrategie

Als het merkkompas is vastgesteld, bepalen we de communicatiestrategie. Wie zijn uw belangrijkste doelgroepen? Wat zijn de kernboodschappen? En hoe (via welke kanalen en met welke middelen) communiceert u? Vanzelfsprekend haken we daarbij aan bij uw grootste uitdagingen.

En daarna?

Als we het eens zijn over het merkkompas en de communicatiestrategie, kan B&T communicatiecollectief u ook ondersteunen bij de uitvoering. Wij richten desgewenst uw kanalen in, schrijven uw teksten en produceren uw middelen. Wij werken met een vaste pool van vakspecialisten, van webdesigners, tekstschrijvers, illustratoren, fotografen en videomakers tot social media experts, mediatrainers en deskundigen op het terrein van crisiscommunicatie. Kortom: bij elke opdracht zoeken wij de competenties en deskundigheid die daarvoor het meest passend zijn.

Interesse?

Hebt u vragen over B&T communicatiecollectief of wilt u eens van gedachten wisselen over hoe wij uw organisatie kunnen ondersteunen bij het versterken van de merkwaarde? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.