Verantwoordelijkheid en vertrouwen, een beter alternatief!

Eerder verschenen in Management & Consulting

Eind 2014 riep Sander Dekker Nederland op om mee te denken over de inhoud van het onderwijs van de toekomst. Voor de redactie van Management & Consulting was dat aanleiding om de adviseurs van Nederland te vragen een advies te schrijven. Die oproep was niet aan dovemansoren gericht. Slechts een deel van de bijdragen die de redactie ontving, werd in de laatste editie van het blad gepubliceerd. Zo ook de bijdrage van Martine Fuite, Robbin Haaijer en Hans van Willegen van B&T. Een betoog over verantwoordelijkheid en vertrouwen.

De B&T’ers gingen graag in op de oproepen van Sander Dekker en Management & Consulting, omdat zij zich, zo schrijven ze, ook “verantwoordelijk voelen voor het onderwijs van onze kinderen en de generaties na hen.” Vanuit die betrokkenheid reflecteren de auteurs op het onderwijs van de toekomst. Een onderwijs waarvan zij uiteraard ook nog niet weten hoe het eruitziet. Daarom moeten we kiezen voor organisatievormen die kunnen veranderen en meebewegen.

Verantwoordelijkheid nemen

De auteurs betogen eveneens dat we moeten ophouden steeds weer te denken in organisatorische maatregelen die op het vlak van het proces het zoveelste instrument invoeren. In plaats daarvan moeten we aan elke laag binnen het onderwijs vragen wat die nodig heeft om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Want professionals in het onderwijs weten doorgaans heel goed wat zij nodig hebben om hun leerlingen beter te begeleiden, weten de auteurs.

Uitgaan van vertrouwen

Uitgaan van vertrouwen dus. En ‘leren’ echt centraal stellen. Als we dat willen realiseren moeten we op zoek naar het ankerpunt in het dilemma tussen verantwoording en verantwoordelijkheid, individu en collectief, door ruimte te geven en kaders te stellen. De auteurs pleiten dan ook voor vertrouwen in plaats van regels. Voor reflectie en dialoog. Het is niet eenvoudig, zo geven ze toe, maar wel voorwaardelijk voor een toekomstbestendig onderwijssysteem.

Meer lezen?

Het artikel ‘Verantwoordelijkheid en vertrouwen, een beter alternatief’ verscheen in editie 2 (2015) van Management & Consulting. Een pdf van het artikel kunt u hier downloaden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.