Kloof tussen mens en systeem?

Vijf jaar passend onderwijs en nu verder

Voor ieder kind het beste onderwijs. Dat geweldige ideaal leek in 2014 binnen handbereik toen passend onderwijs werd ingevoerd. Een nieuwe wetsaanpassing regelde een passende plek voor ieder kind. Maar in de praktijk kwamen er nieuwe problemen en organisatorische obstakels. Vijf jaar later hapert het systeem nog altijd en groeit de kritiek.

Was de ingrijpende onderwijsvernieuwing achteraf gezien wel een goed idee? Waren de aarzelingen over de uitvoerbaarheid terecht? Kunnen bestuurders, politici en onderwijsorganisaties sturen waar dat noodzakelijk is? Anders gezegd: zijn kinderen, ouders en leraren eigenlijk iets opgeschoten met de invoering van passend onderwijs?

Groot onderhoud

Aan de vooravond van de evaluatie van de wetgeving passend onderwijs door kabinet en Tweede Kamer onderzochten B&T-associees Marieke Dekkers en Nicole Teeuwen wat er van de goede bedoelingen terechtgekomen is. Zij spraken met tal van betrokkenen over de intenties van toen en het resultaat van nu, en komen met praktische aanbevelingen. Dit boek is hun bijdrage aan het nationale debat over passend onderwijs. Hun conclusie: de richting was goed, de uitvoering heeft groot onderhoud nodig.

Over de auteurs

Marieke Dekkers en Nicole Teeuwen waren respectievelijk als directeur van twee Regionale Expertise Centra en wethouder Jeugd en Onderwijs betrokken bij de voorbereiding van passend onderwijs. Marieke is lid van het college van bestuur van samenwerkingsverband Koers VO in de regio Rotterdam. Nicole is voorzitter van de Sectorraad Praktijkonderwijs.

Gratis download

Klik op onderstaande afbeelding om een gratis digitale versie van het boek aan te vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.