Ontwikkeltrajecten voor intern begeleiders

Variatie op maat

Intern begeleiders – ib’ers – hebben een belangrijke rol met betrekking tot de onderwijskwaliteit binnen de school. Een complexe rol, waarbij leren een dagelijkse bezigheid is. Soms gaat het om specifieke kennis en vaardigheden, op andere momenten meer om bijvoorbeeld rolbewustzijn en rolvastheid. Óf om persoonlijke groei. Wat uw leerbehoefte ook is, B&T helpt u graag!

B&T heeft veel ervaring met het begeleiden van groepen intern begeleiders. Deze begeleiding staat altijd in relatie tot de onderwijskwaliteit. Binnen een ontwikkeltraject onderzoeken we gezamenlijk praktijksituaties en werken we toe naar de wenselijke situatie.

Maatwerk

Onze aanpak is altijd maatwerk. De begeleiding wordt afgestemd op de behoeften van de groep. Daarbij werken we waarderend en we integreren nadrukkelijk de praktijk van alledag. We maken bovendien gebruik van verschillende methoden en werkvormen. Hieronder een impressie van de mogelijkheden.

Begeleide sparring tussen de directeur en de ib’er
De directeur en de ib’er geven samen met de leerkrachten vorm aan de kwaliteit van de school vanuit een heldere visie op onderwijs. Een effectieve en efficiënte samenwerking is hierbij van groot belang. Wie doet wat en waarom? Welke opdracht heeft de directeur of de ib’er in het realiseren van de kwaliteit? Legitieme vragen die het waard zijn om in een onderling gesprek met elkaar uit te diepen.

Praktijkoefening met Theatergroep PlayBack
Om de praktijk zo veel mogelijk te integreren in het traject werken we samen met Theatergroep PlayBack. Met de acteurs bereiden we realistische casuïstiek voor uit de praktijk van ib’ers. Dat stelt ib’ers in staat om eindeloos te oefenen met alle mogelijke reacties.

Analyse van de ondersteuningsstructuur
Administreren en registreren leggen helaas vaak veel beslag op de beschikbare tijd. Vraag u zich ook weleens af of dit niet anders en gemakkelijker kan? Laat een van de adviseurs van B&T eens meekijken; we ontdekken samen waar mogelijkheden liggen om de ondersteuningsstructuur van de school nog effectiever en efficiënter in te richten.

Contact

Wilt u meer weten over bovenstaande mogelijkheden of ander maatwerkaanbod voor intern begeleiders? Neem dan gerust contact met ons op.

Ook interessant

Op veel scholen zijn groepsplannen verworden tot papieren tijgers die leerkrachten een hoop tijd kosten. Tijd die zij daardoor niet meer kunnen besteden aan hun leerlingen en goed onderwijs. Lees hier hoe het anders kan.