Bestuurlijk kwaliteitszorgsysteem verbeterd dankzij interimmer

‘Hilde heeft heel goed werk bij ons gedaan’

Door de herziening van het onderzoekskader van de onderwijsinspectie moest Stichting Het Rijnlands Lyceum aan de slag met het bestuurlijk systeem voor kwaliteitszorg. Geen eenvoudige opgave voor een bestuur met zes verschillende onderwijssoorten en een sterke internationale oriëntatie. B&T interim-management bood uitkomst in de persoon van Hilde Adriaenssens.

Stichting Het Rijnlands Lyceum (Het Rijnlands) is een scholengroep met acht scholen in de regio Leiden en Den Haag. Ze telt vijf scholen voor voortgezet onderwijs en drie scholen voor basisonderwijs, waaronder The International School of The Hague en de Europese School Den Haag. Het Rijnlands is Nederlands grootste aanbieder van internationaal onderwijs. Bestuursvoorzitter Arjan Kastelein: “55 procent van onze leerlingen zit in een niet-Nederlands curriculum. Onze scholen bieden een hoge kwaliteit van onderwijs met een internationale dimensie en een sterke eigen identiteit. Daar zijn we erg trots op.”

Extra capaciteit

Met de herziening van het onderzoekskader van de onderwijsinspectie in 2021 is een eigen kwaliteitsgebied voor schoolbesturen ontstaan: Besturing, kwaliteitszorg en ambitie (BKA). Hiermee worden bestuurders nadrukkelijker aangesproken op onderwijskwaliteit. Een ontwikkeling die werd voorzien door Kastelein. “Toen ik eind 2019 bij Het Rijnlands begon, ben ik me hier al mee bezig gaan houden. Al snel realiseerde ik me dat we er extra capaciteit voor nodig hadden. Mede daarom heb ik begin 2021 de functie van bestuurssecretaris gecreëerd.”

Niet eenvoudig

Vanwege ziekte viel de nieuwe bestuurssecretaris echter al snel uit. Reden voor Kastelein om contact op te nemen met B&T interim-management, die Hilde Adriaenssens voorstelde. “Dat bleek een goede keuze”, zegt Kastelein. “Zij heeft het bestuurlijk kwaliteitszorgsysteem goed in kaart gebracht, verbeteringen aangedragen en ook een rol gespeeld in de uitvoering. Dat was met onze diverse scholenpalet, met wel zes verschillende onderwijssoorten voor zo’n achtduizend leerlingen, en een grote internationale component geen eenvoudige klus. Voor de internationale scholen kun je bijvoorbeeld geen informatie uit Vensters halen, want die is er alleen voor Nederlandse scholen.”

Focus

Hilde Adriaenssens was twee dagen per week beschikbaar. Kastelein: “Dat was weinig voor zo’n grote opdracht, maar door samen focus aan te brengen is het toch gelukt. Hilde wist vooral heel goed de juiste vragen te stellen over onze bestaande kwaliteitszorg. En uit te zoeken wat er extra nodig was. Uiteindelijk heeft ze ook op schoolniveau waardevolle rapportages opgesteld, vanuit verschillende bronnen, zoals Vensters. Deze zullen in de jaarlijkse cyclus steeds opnieuw worden ingevuld.”

Bubbel

Adriaenssens kijkt tevreden terug op haar periode bij Het Rijnlands. Hoewel het niet eenvoudig was, want als interim-bestuurssecretaris moet je heel snel de organisatie leren kennen. “Dat is aan de ene kant best lastig, maar ook uitdagend en leuk”, zegt ze. “Om de situatie goed in kaart te brengen, moet je in korte tijd de organisatie kunnen doorgronden. Ik heb verschillende gesprekken gevoerd en daarbij heb ik steeds de aansluiting gezocht bij wat er al was op de verschillende scholen. Tegelijkertijd moet je kritische vragen durven stellen. En mensen verleiden om uit hun bubbel te stappen.”

Begeleiding B&T

Ondanks ruim tien jaar ervaring als bestuurssecretaris was het werken aan een nieuw systeem voor bestuurlijke kwaliteitszorg een pittige klus. “Ik ben daarom heel blij met de steun en de begeleiding die ik heb gehad van verschillende adviseurs van B&T”, vertelt Adriaenssens. “Ook hun theoretische modellen en whitepapers waren echt onmisbaar. Dit alles bood een goed houvast in mijn gesprekken met de rectoren en schooldirecteuren. Ik kreeg het compliment dat ik die gesprekken met gezag heb gevoerd; daar ben ik heel blij mee.”

De juiste vragen

Ook bestuurder Kastelein roemt het netwerk van B&T. “Hilde heeft heel goed werk bij ons gedaan. Daarbij heeft ze gebruikgemaakt van contacten uit onze kring, maar ze kon ook altijd terugvallen op adviseurs van B&T. Je hoeft niet alles zelf te weten en te kunnen. Als je maar de goede informatie weet te vergaren en de juiste vragen stelt.”

Meer weten?

Bent u ook op zoek naar een ervaren interim-bestuurssecretaris? Of naar een tijdelijk waarnemer voor een bestuurs-, directie- of managementfunctie? Neem dan gerust contact met ons op.

B&T heeft twee whitepapers gepubliceerd over bestuurlijke kwaliteitszorg, voor het primair en het voortgezet onderwijs. U kun ze gratis downloaden via onderstaande buttons.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.