B&T interim-management: ook voor tijdelijke facilitair professionals

‘Ik denk dat er mooie kansen liggen om een verdere samenwerking te onderzoeken’

Daniël van Loon heeft op interim-basis gewerkt als hoofd facilitair en facilitair coördinator bij Het Streek, een christelijke scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs in Ede en omgeving. Zijn opdracht kwam tot stand dankzij een bijzondere samenwerking tussen B&T interim-management en Hospitality Group. “We hadden beide de intentie om het voor de opdrachtgever zo goed mogelijk te regelen.”

Het was de directeur van Het Streek College die directeur B&T interim-management Willy Egberink belde met de vraag of hij een interimmer kon leveren op facilitair gebied. “Dat soort mensen hebben wij niet direct in huis, maar ik heb meteen gezegd dat ik hem zou helpen”, aldus Egberink. “Vervolgens heb ik een bekende uit mijn netwerk gebeld, die partner is bij Hospitality Group. Zij zijn onder andere gespecialiseerd in facilitair management en bemiddelen interim-professionals op dat terrein. Via hen is Daniël in beeld gekomen en hebben we hem op korte termijn kunnen plaatsen bij Het Streek.”

Toegevoegde waarde

Fieldmanager Jennifer Linschoten was vanuit Hospitality Group betrokken bij de opdracht. “Het Streek had een vrij acute vraag en toen die via Willy bij ons terechtkwam, zijn we meteen op zoek gegaan naar een passende kandidaat. Daarbij kijken we niet alleen naar het functieprofiel, maar ook naar de ontwikkelingsfase waarin de organisatie zit en de cultural fit. Zo kwamen we bij Daniël uit. Vervolgens organiseren we een klikgesprek om te bepalen of er zowel voor de opdrachtgever als de kandidaat sprake is van een geslaagde match. Dit doen we vooral omdat wij het vanuit onze missie ‘creating better places’ belangrijk vinden dat de betreffende interimmer echt van toegevoegde voor de organisatie kan zijn. Ook dat ging goed, dus toen kon Daniël vrij snel aan de slag.”

Partnerschap

De samenwerking met B&T is goed verlopen, vindt Linschoten. “Ik heb het contact met B&T als heel prettig ervaren. Het werd al snel duidelijk dat we beide de intentie hadden om het voor de opdrachtgever zo goed mogelijk te regelen. Daar hebben we elkaar in gevonden en ook versterkt. In die zin is er echt sprake van een partnerschap voor Het Streek.”

Nieuwbouw

Ook Egberink is positief over de samenwerking met Hospitality Group. En hoewel hij de vraag niet dagelijks krijgt, denkt hij dat er binnen het onderwijs wel degelijk behoefte bestaat aan facilitaire interim-professionals. “Huisvesting, inkoop en catering zijn bijvoorbeeld belangrijke onderwerpen in onderwijsorganisaties. Tegelijk hebben scholen hiervoor vaak geen eigen specialisten in huis. Als je dan bijvoorbeeld nieuwbouw gaat plegen, heb je al snel een probleem, want daar komt ontzettend veel bij kijken. In zo’n geval kan de inzet van een interimmer uitkomst bieden. Scholen en besturen kennen ons vooral als bureau voor tijdelijke onderwijsprofessionals op bestuurlijk en leidinggevend niveau. Door samenwerking met een partij als Hospitality Group kunnen ze nu ook bij ons terecht met vragen op het terrein van facilitaire dienstverlening.”

Bijzondere opdracht

Dan naar de interim-manager zelf: hoe heeft Daniël van Loon zijn tijd bij Het Streek ervaren? “Ik werk normaal gesproken veel in de zorg, een van de redenen dat ik in beeld kwam voor deze opdracht. Dit was mijn eerste klus in het onderwijs en dat is goed bevallen. Het was een bijzondere opdracht, want ik verving zowel het hoofd facilitair als de facilitair coördinator. In totaal ging het om zo’n twintig uur per week.”

Aanbesteding

In zijn rol als hoofd facilitair heeft Van Loon zich vooral beziggehouden met een Europese aanbesteding voor elektriciteit en water. “Het huidige gebouw van Het Streek Lyceum wordt binnenkort vervangen. Dat was mede aanleiding om die aanbesteding te starten. Er werd al heel lang samengewerkt met een vaste leverancier voor elektra en water, zo’n nieuwbouwproject is typisch een moment om daar dan eens naar te kijken. De aanbesteding loopt nog door tot aan de zomer, maar ik heb de afgelopen maanden alle voorbereidende werkzaamheden kunnen doen.”

Gezonde kantine

Als facilitair coördinator heeft Van Loon het facilitair team aangestuurd, bestaande uit conciërges, catering- en receptiemedewerkers. Daarbij heeft hij met name ingezet op optimalisatie van de dienstverlening en samenwerking, zowel intern als met andere onderdelen binnen de organisatie. “Ik heb steeds gekeken hoe we de leerling, onze belangrijkste klant, nog beter van dienst kunnen zijn. Zo zijn we bijvoorbeeld aan de slag gegaan met de kantine, want dat was een weinig aantrekkelijke plek. Die hebben we veel meer open gegooid en we hebben gezorgd voor meer sfeer, met muziek, en voor een goede menukaart met gezonde producten. Dat past ook helemaal bij de Gezonde School Aanpak waar Het Streek bij aangesloten is.”

Trots

De kantine op Het Streek College beschikt over een heel grote, goed uitgeruste keuken. “Maar daar werd eigenlijk maar weinig gebruik van gemaakt en dat is natuurlijk zonde”, aldus Van Loon. “Dus toen hebben we bedacht: waarom zoeken we niet de samenwerking op tussen het cateringteam en de leerlingen van het Praktijkonderwijs? Dat levert voor iedereen voordelen op. De leerlingen leren er niet alleen veel van, maar ze kunnen ook de producten die ze maken verkopen in de kantine op hun eigen school. Daar worden ze heel enthousiast van en ze zijn ook echt trots. Hoe leuk is dat!”

Verbinding met leerlingen

Iets soortgelijks hebben Van Loon en zijn team gedaan met het groenonderhoud. “Daar wilden we graag de groen-leerlingen bij betrekken. Die vinden het ook leuk om meer praktijkdingen te doen. Dus ik ben op zoek gegaan naar een partner in de buurt die de verbinding met leerlingen kan leggen. Via de docent groen kwam ik terecht bij een partij waar veel oud-leerlingen van Het Streek werken. Die bleek op veel scholen de groenvoorziening te doen, vaak in samenwerking met leerlingen van die scholen. Daar zijn we uiteindelijk mee in zee gegaan en je ziet dat het werkt. Ook die leerlingen zijn heel enthousiast.”

Waardering

De klus van Van Loon zit er inmiddels op en hij kijkt er met een goed gevoel op terug. “Het is me heel goed bevallen. Het Streek is echt een hartelijke organisatie met een heel leuke cultuur. Het is een hechte groep medewerkers en je krijgt veel waardering. Het was ook een mooie samenwerking tussen B&T, Hospitality Group en de opdrachtgever. Naar mijn idee wordt facilitaire dienstverlening binnen scholen steeds belangrijker, dus ik denk dat er mooie kansen liggen voor B&T en Hospitality Group om een verdere samenwerking te onderzoeken.”

Contact

Ook op zoek naar een tijdelijke facilitair specialist? Of naar een andere interim-professional? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.