‘De TMA maakt ons aantrekkelijker als werkgever’

Jony Ferket is directeur van Move, een stichting die studenten koppelt aan kinderen die minder kansen krijgen dan leeftijdsgenoten. Ze maakte het afgelopen jaar binnen haar organisatie gebruik van de Talenten Motivatie Analyse (TMA) van B&T. ‘Het is mijn droom dat we iedereen bij Move een TMA kunnen aanbieden.’

Jony maakte kennis met de Talenten Motivatie Analyse (TMA) toen ze nog bij een vorige werkgever werkte: “Dat was tijdens een uitgebreid sollicitatietraject voor meerdere collega’s. B&T pakte dat op een heel innovatieve manier aan. Zelf kreeg ik in die organisatie een senior-functie en ik heb toen een TMA gehad, die door B&T-adviseur Pauline Zwaal-Arora werd afgenomen. Dat hielp me enorm bij het invullen van mijn nieuwe rol. Ik was er erg van onder de indruk.”

Persoonlijkheidsmeting

Een TMA is een persoonlijkheidsmeting die drijfveren, talenten en daarmee motivatie en ‘ontwikkelbaarheid’ meet. De analyse bestaat uit verschillende vragenlijsten en professionele begeleiding door een gecertificeerde adviseur.

“De TMA heeft mij destijds geholpen bij mijn persoonlijke groei,” vertelt Jony, “maar het hielp ook bij de groei van de organisatie. Ik was toen al gecharmeerd van het instrument, want het gaat uit van talent en is heel positief en waarderend. Het geeft je een mooi inzicht in jezelf, en in de relatie van jezelf tot de ander en tot de organisatie waarin je werkt.”

Belangrijk punt

Na een tussenstap bij een andere werkgever werkt Jony nu bij stichting Move, waar zij eerst als fondsenwerver en later als directeur aan de slag ging. “Afgelopen voorjaar stond Move op een belangrijk punt in de ontwikkeling van de organisatie.”

“Een paar jaar geleden bestonden we nog uit twintig mensen en waren we een relatief kleine organisatie. Bij mijn start als directeur was ik de enige leidinggevende. Inmiddels is het aantal projecten gegroeid en daarmee ook de organisatie, die op dit moment 35 mensen telt. We zijn nu actief in veertien steden. Die groei past bij onze missie, maar de organisatiestructuur was niet goed meegegroeid.”

Ontwikkeldoelen

“Toen ik kwam, hadden we al een nieuw organisatiemodel ontworpen, met regiocoördinatoren die de kleine teams in de verschillende steden aansturen”, vervolgt Jony. “Inmiddels hebben we ook een aantal nieuwe leidinggevende rollen gedefinieerd in het landelijke team. Daarvoor hebben we in-  en externe mensen aangenomen.”

Jony zocht begin 2023 contact met Pauline van B&T met de vraag of zij kon meedenken over de volgende stappen en het nieuwe organisatiemodel. “Mijn vraag ging specifiek over de TMA: welke rol zou dat instrument kunnen spelen? Niet bij het selecteren van de mensen, maar om te kijken wat hun ontwikkeldoelen zouden kunnen zijn in hun nieuwe rol.”

Individueel en als team

De vier nieuwe leidinggevenden van het landelijke team begonnen met een coachgesprek met Pauline van B&T en deden daarna een TMA. “Zij zijn samen met de regiocoördinatoren echt de dragers van Move”, vertelt Jony. “Ze zijn echt superbelangrijk. Met de individuele TMA hebben we gekeken wat hun talenten zijn en wat hun ontwikkelpad zou kunnen zijn. Daarna hebben we met een team-TMA gekeken wat we als organisatie in huis hebben. En ook wat er wellicht nog ontbreekt aan kwaliteiten binnen onze organisatie.”

Taal

“De collega’s die de TMA hebben gedaan, hebben een nieuwe rol bij Move”, zegt Jony. “Het is goed om te weten wat iemand meebrengt voor die rol. Maar de TMA brengt ook de taal mee om het daar met elkaar over te hebben. Het instrument helpt ons om te praten over de dynamiek in het team en over wat er gebeurt in de samenwerking tussen mensen, bijvoorbeeld als een bepaald project niet goed van de grond komt. Met de TMA kunnen we elkaars kwaliteiten beter zien en om goed kijken hoe we de aanwezige talenten kunnen inzetten.”

Dankbaar

De medewerkers die de TMA hebben gedaan, vinden dat heel fijn, merkt Jony: “Ze zijn erg dankbaar en vinden het fijn dat we aandacht hebben voor hun persoonlijke ontwikkeling. Ik ben zelf ook erg onder de indruk van de begeleiding van Pauline. Zij geeft het instrument betekenis. In de gesprekken luistert ze heel goed en kan ze je heel liefdevol naar de kern leiden van wat je zegt. Ik krijg van collega’s veel complimenten over die gesprekken. Een aantal collega’s heeft hun TMA ook met mij gedeeld, iets wat niet hoeft. Maar daar komen dan ook weer mooie en open gesprekken uit.”

Persoonlijke groei

Als werkgever probeert Jony te onderstrepen dat Move een lerende organisatie is. De TMA helpt daarbij: “Persoonlijke groei is voor Move heel belangrijk, dat willen we graag faciliteren. De inzet van de TMA is een van de manieren waarop we kunnen laten zien dat we een mensgerichte en ontwikkelgerichte werkgever zijn. Dat is iets waar met name ook jongere werknemers naar op zoek zijn. En waar ze ook in toenemende mate aan gewend zijn: ze willen werken in een organisatie die ontwikkelgericht is en waar ze open en eerlijk kunnen spreken over hun groei. Het maakt ons dus ook aantrekkelijker als werkgever.”

Toekomst

Komend jaar organiseert Move nieuwe gesprekken over het beleid van de organisatie met betrekking tot leren en ontwikkelen, aldus Jony. “Dat doen we met álle collega’s. Ik ga zeker kijken welke plek de TMA daarin kan krijgen, ook voor mensen die geen leidinggevende functie hebben. Eigenlijk gun ik het iedereen. Het is mijn droom dat we iedereen bij Move een TMA kunnen aanbieden. Wie weet, in de toekomst!”

De Talenten Motivatie Analyse (TMA) is onderdeel van het B&T-aanbod op het gebied van strategisch HRM. In de volgende nieuwsbrief lees je daar meer over. Kijk alvast hier voor meer informatie over onze visie op het werven en behouden van medewerkers.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.