‘Dit werk past nu goed bij mij’

Margret Mes ging aan de slag als interimmer

Margret Mes werkt sinds oktober 2023 als interim-beleidsadviseur onderwijs bij de Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland (SVOK). Tijdens haar eerste maanden als interimmer volgde ze de driedaagse introductietraining ‘Interim-leiderschap in het onderwijs’ van B&T.

Margret was lange tijd onderwijsadviseur bij TWijs, een bestuur van 34 scholen in het primair onderwijs. “Binnen TWijs veranderde de inhoud van mijn functie regelmatig en ik kreeg steeds andere opdrachten. Mijn werk was altijd leuk en interessant. En omdat onderwijs geen sprint is maar een marathon, vind ik het ook logisch dat je voor langere tijd samen aan iets werkt.”

Horizon verbreden

Na zeventien jaar was Margret toch toe aan iets anders. Via TWijs deed ze een interim-opdracht en werd ze gedetacheerd bij KBO Haarlem Schoten. Dat smaakte naar meer. “Ik was nieuwsgierig hoe het werken bij andere organisaties zou zijn. Met B&T ging ik in gesprek om te kijken hoe ik mijn horizon verder zou kunnen verbreden. Ik dacht altijd dat interim-werk vooral op managementniveau gebeurde, maar er is ook veel vraag naar mensen op het gebied van kwaliteit.”

Analyseren

De training Interim-leiderschap in het onderwijs begon in het najaar van 2023. “De focus lag heel erg op de inhoud van het werk”, vertelt Margret. “Je leert wat er van een interimmer wordt verwacht. Bijvoorbeeld dat je in de eerste vier tot zes weken een goed beeld moet krijgen van de organisatie waar je gaat werken. Je moet erachter komen wat er nodig is binnen jouw opdracht, snel kunnen analyseren en overzicht krijgen. In de training werden hulpmiddelen aangereikt om dat te kunnen doen. Dat was heel zinvol.”

Onderwijskwaliteit

Er was in de training ook veel aandacht voor uitwisseling van ervaringen. “Dat is prettig, want als je aan het werk bent in een drukke baan heb je vaak weinig tijd voor reflectie. Alleen daarom al is het fijn om een dag je telefoon uit te doen en je samen met anderen te verdiepen in alle aspecten van het werk van een interimmer.”

Het ging veel over onderwijskwaliteit: “De opdrachten voor interimmers draaien nu eenmaal vaak om het verbeteren van onderwijskwaliteit, of je nu als directeur of bestuurder aan de slag gaat of als beleidsadviseur onderwijs. Het is wat mij betreft ook de kern van mijn werk: samen het onderwijs verbeteren.”

Gemêleerde groep

De deelnemers aan de training waren afkomstig uit het primair en voortgezet onderwijs, en ook uit het mbo. Ze vervulden daar verschillende functies. “Het was een heel gemêleerde groep. Dat maakte dat we steeds interessante dingen met elkaar konden delen, vanuit verschillende perspectieven. Er was een heel open sfeer en het voelde meteen vertrouwd. Een paar mensen waren tegen het einde van hun loopbaan. Zij wilden zich niet meer voor langere tijd verbinden aan één organisatie, maar wilden wel hun kennis inzetten voor de sector. En er waren ook mensen zoals ik, mensen die langer hadden gewerkt in een functie maar behoefte hadden om hun blik te verruimen.”

Tijdens de training werkten deelnemers veelal in groepjes samen. “Omdat je toch met hetzelfde bezig bent, soms vanuit een andere invalshoek, heb je echt heel wezenlijke dingen met elkaar te bespreken.” De begeleiders van de training – een kernbegeleider en steeds een andere duo-begeleider – hadden uiteenlopende expertises, vertelt Margret. “Dat maakt de training heel afwisselend. Zo verzamel je kennis op allerlei terreinen.”

Opstap

De training was een goede opstap voor haar interimwerk, zegt Margret: “Ik kan het iedereen aanraden, omdat je stilstaat bij wat interimwerk betekent en wat de verwachtingen van opdrachtgevers zijn. En je onderzoekt wat je zelf meebrengt en waarom je interimwerk wilt doen. Met behulp van een scan ontdek je je sterke punten en je motieven. Dat scherpte mijn ideeën over wat ik te brengen heb en waar mijn kracht ligt.”

Via B&T werkt Margret inmiddels bij Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland (SVOK) in Castricum als interim-beleidsadviseur onderwijs. Dat ze nu als interimmer werkt, betekent voor Margret overigens niet per se dat ze dat blijft doen. “Na een lange tijd binnen één organisatie gewerkt te hebben, past dit werk nu goed bij mij. Ik leer verschillende organisaties van binnenuit kennen. Dat verrijkt mijn kennis, die ik misschien later weer in een vaste functie kan gebruiken.”

Meer weten?

Overweeg jij ook om als interimmer aan de slag te gaan? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. De eerstvolgende introductietraining Interim-leiderschap in het onderwijs vindt plaats vanaf 7 oktober. Kijk hier voor meer informatie en het aanmeldformulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.