‘Een aanrader voor iedere bestuurssecretaris’

Nieuw netwerk Strategisch bestuurssecretarissen gaat na de zomer van start

Jelle Mulder nam het afgelopen schooljaar deel aan het netwerk Strategisch bestuurssecretarissen van B&T. ‘Je ontdekt welke interventies je kunt plegen om het effect van je werk te vergroten.'

De functie van bestuurssecretaris is binnen veel schoolbesturen nieuw of in ontwikkeling. Vaak zijn de taakinhoud, rol en positie nog niet uitgekristalliseerd. Om deze reden organiseerde B&T vorig jaar voor de eerste keer een netwerk voor strategisch bestuurssecretarissen. Het netwerk draait om de vraag hoe je als bestuurssecretaris in positie komt en blijft. Na de zomer gaat een nieuw netwerk van start.

Afwisselend

“Het afwisselende karakter van het netwerk sprak me aan”, vertelt Jelle Mulder. Hij werkt momenteel op interim-basis als bestuurssecretaris voor Zonova Primair Onderwijs in Amsterdam Zuidoost. “Je wisselt ervaringen met elkaar uit en dat is prettig. Als je werkt als bestuurssecretaris in het funderend onderwijs, loop je immers allemaal tegen dezelfde dingen aan. Het is dan goed om te horen hoe een ander daarmee omgaat. Zeker ook omdat je allemaal in je eigen organisatie een soort eenling bent.”

De begeleiders reikten diverse methodieken en reflectiemethodes aan. “Aan de hand van die tools kijk je hoe je zelf te werk gaat en welke interventies je kunt plegen om het effect van je werk te vergroten. Dat was echt heel leerzaam. We keken bijvoorbeeld met behulp van een kwadrant waar het zwaartepunt van je werk ligt. Heb je een klassieke rol, waarin je verslagen maakt en processen inricht, of heb je meer een verbindende rol?”

Startend en ervaren

De inzichten die Jelle in het netwerk opdeed, gebruikt hij in zijn dagelijkse werk. “Ik ben al best ervaren. Er waren ook sessies bij waarin ik voor mijn gevoel meer bracht dan haalde. Maar dat is niet erg, het is prima dat dat een beetje verschilt per bijeenkomst.”

Hij raadt collega’s aan om bij de intake goed af te stemmen wat je uit deelname aan het netwerk wilt halen. “Zo zorg je dat het je voldoende gaat brengen. Want het maakt natuurlijk uit of je starter bent of al langer in deze functie werkt. Maar hoe dan ook is het netwerk een aanrader voor iedere bestuurssecretaris.”

Geïnteresseerd?

De volgende editie van het netwerk Strategisch bestuurssecretarissen funderend onderwijs gaat dit najaar van start. Kijk hier voor meer informatie en het inschrijfformulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.