Interimmer Bas Wever over zijn opdracht bij Aeres MBO Barneveld

‘Het is heel bijzonder dat ik dit mag doen’

Bas Wever werkt via B&T interim-management als interim-teamleider hippische opleidingen bij Aeres MBO Barneveld. Een unieke opleidingsplek met landelijke aantrekkingskracht. “Ik heb gewoon enorme mazzel dat ik hier mag werken.”

Bas Wever kan zich het berichtje van Willy Egberink, directeur B&T interim-management, nog goed herinneren. Hij zat in de auto toen het binnenkwam. “Ik was meteen enthousiast. Of beter: meer dan enthousiast. Ik heb direct mijn auto aan de kant gezet en Willy een appje gestuurd: ‘gaaf!’.”

Magische klik

Zijn enthousiasme bracht Bas vervolgens over in de motivatiebrief die hij werd gevraagd te schrijven. “Dat lukte goed. De dame die ik vervang, wist heel goed waar ze naar op zoek was. Zij zag meteen: hij wil dit werk heel graag gaan doen. In ons eerste gesprek werd snel duidelijk dat dit de start was van een mooie samenwerking. Er was meteen een soort van magische klik. Dat komt dan puur omdat je een gedeelde passie hebt, namelijk paarden. Of eigenlijk: paarden en onderwijs.”

De geur van gras

Die liefde voor paarden en dieren stamt uit zijn jeugd. Bas groeit als zoon van twee ouders uit het Westen op in het Oosten des lands, op het platteland. “Spelen op de boerderij, altijd dieren om me heen, de geur van gras – dat zijn de associaties uit mijn jeugd.” Door werk en opleiding belandt hij in de Randstad, maar later besluit hij weer op het platteland te gaan wonen om een wijngaard aan te leggen. De dieren komen als vanzelf terug in zijn tweede buitenleven. Inmiddels lopen er honden, katten en kippen op het erf en twee koeien in de wei, die hij zelfs traint. Via zijn vriendin komt hij in aanraking met de wereld van paarden. “Ik rij op haar paarden en ook wekelijks bij de manege; daar is mijn liefde voor deze bijzondere dieren ontstaan.”

Gedreven

In de interim-klus bij Aeres komt voor Bas alles samen. Zijn professionele drive en interesse voor onderwijs en leiderschap, en zijn persoonlijke genegenheid voor paarden, of breder, dieren. “Dat vind ik echt uniek. Ik vind ook mooi dat we hier heel gepassioneerde studenten hebben, die heel bewust kiezen om in deze wereld te gaan werken. En die wereld is veel groter dan ik dacht. Ze zijn enorm gedreven en heel prestatiegericht. Die eigenschappen zie ik ook terug in mijn team. Een groot team, met ongeveer 50 mensen, waaronder 35 à 40 docenten. Stuk voor stuk professionals, specialisten.”

Hippisch centrum

Dat team is niet alleen verantwoordelijk voor het onderwijs aan de leerlingen. Aeres MBO Barneveld beschikt namelijk over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. “Dat is ook heel bijzonder. Aeres heeft de keuze gemaakt om zelf een hippisch centrum te beheren. Een eigen manege, met rijbanen, een hoefsmederij, alle faciliteiten in eigendom. Dat kunnen we allemaal gebruiken om het praktijkonderwijs te verzorgen. De studenten zorgen dus voor de eigen paarden, ruim 30 stuks. Dat is uniek in Nederland.”

Verweven met beroepsveld

Behalve op het eigen hippisch centrum doen de studenten ook veel praktijkervaring op tijdens talrijke hippische evenementen in Nederland. Bij bijvoorbeeld Outdoor Gelderland, het Horse Event, CSI Twente en de WK voor jonge dressuurpaarden in Ermelo zijn ze parcourshulp, ontvangen ze gasten en begeleiden ze paarden en ruiters. “Verbinding met de sector is bij uitstek een eigenschap van het beroepsonderwijs”, zegt Wever. “Wij zijn echt helemaal verweven met het beroepsveld. Leerlingen en ook docenten werken mee en zijn soms ook mede verantwoordelijk voor de organisatie van die evenementen. Ik ga vaak kijken en vind het fantastisch om ze daar aan het werk te zien. En zoiets is natuurlijk ook goed voor de bekendheid van onze opleidingen.”

Innovatie

Omdat Bas een teamleider vervangt die met zwangerschapsverlof is, heeft hij geen speciale opdracht mee gekregen. “In eerste instantie is het vooral op de winkel passen. Een heel bijzondere winkel, dat wel. Maar natuurlijk gebeuren er altijd nieuwe dingen en die moeten worden doorontwikkeld. Daar moet een bepaalde drive achter zitten en daar ben ik wel van. In het team zitten heel zelfstandige docenten met veel initiatief. En innovatie speelt bij een opleiding als deze, met een eigen hippisch centrum, altijd een belangrijke rol. Dat moet je als teamleider wel faciliteren, daar moet je ruimte voor bieden. Maar ook kritisch blijven op de kwaliteit.”

Lesbezoeken

Naast de evenementen bezoekt Bas ook geregeld lessen op school of bij het hippisch centrum. “Dan gaat het bijvoorbeeld over herkenning van gebreken of huisvesting en voeding, maar ook over hoe een zadel wordt gemaakt. Of ik bezoek een springles of een dressuurles. Ook bijzonder is onze hoefsmidopleiding, een van de twee in Nederland. Mensen staan er misschien niet bij stil, maar paarden hebben om de 6 à 8 weken nieuwe ijzers nodig. Als hobbyruiter leer ik zelf ook veel van die lesbezoeken.” Lachend: “Ja, ik heb gewoon enorme mazzel dat ik hier mag werken. Ik moet mezelf soms echt even in mijn arm knijpen. Dat ik dit mag doen, dat is toch wel heel bijzonder.”

Persoonlijke klik
Gertwim de Haas is directeur van Aeres MBO Barneveld. Hij is zeer te spreken over de manier waarop Bas Wever zijn interim-functie vervult. “We vonden Bas meteen een goede kandidaat, want hij heeft veel ervaring in het beroepsonderwijs en hij weet wat het betekent om grote teams aan te sturen. Een interimmer moet zich goed kunnen verhouden tot de organisatie waar hij aan de slag gaat en dat is bij Bas zeker het geval. Hij heeft een helicopterview, empathisch vermogen en kan goed luisteren en reflecteren. Het team is bij hem in goede handen, hij doet de goede dingen, is uiterst professioneel en komt zijn afspraken na. Het is ook gewoon een prettige vent om mee te werken, wat ik heel belangrijk vind, die persoonlijke klik. Zowel voor mij als voor het team. Dat hij iets met paarden heeft, is voor mij een leuke bijkomstigheid maar geen must. Het is wel fijn dat ‘ie een gevoel heeft bij de sector, dat hij weet waar het over gaat.”

Contact

Ook op zoek naar een bevlogen interim-manager? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.