Nieuwe podcast over digitale geletterdheid

Leren verbeteren, het project dat VO-scholen en -besturen ondersteunt bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit, heeft weer een nieuwe podcast gemaakt. Deze aflevering gaat over digitale geletterdheid. Het is de vierde en laatste podcast van dit schooljaar; de eerdere drie gingen over taal- en rekenonderwijs, sociale veiligheid en burgerschapsonderwijs.

Digitale geletterdheid is een van de vier leergebieden van de basisvaardigheden. Dit leergebied krijgt een plekje in de kerndoelen en er komen wettelijke kaders voor digitale geletterdheid in het onderwijs. De ontwikkeling van de kerndoelen is nog volop gaande (sinds december 2022).

Visie

Op dit moment is er nog geen precieze definitie van digitale geletterdheid. Toch zijn de meeste scholen er al mee bezig. Waar streef je als school dan naar? Hoe formuleer je een onderwijskundige visie op digitale geletterdheid en hoe besteed je hier aandacht aan in de school? Wat zijn de valkuilen en de kansen?

Ethiek

Te gast in de studio zijn Lyanca van de Groep, die als curriculumontwikkelaar bij SLO betrokken is bij de ontwikkeling van de kerndoelen voor digitale geletterdheid, en Eugenie Zwanenburg-Dumoulin, afdelingsleider vwo klas 3 t/m 6 op het Hofstad Lyceum in Den Haag. Daarnaast vertelt Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet, over digitalisering en ethiek. Verder spreken we drie bestuursleden van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) over hun perspectief op digitale geletterdheid.

Luisteren

De nieuwe podcast is te beluisteren via de website van Leren verbeteren. Leren verbeteren heeft eerder 12 andere podcast gemaakt, vooral over onderwijskwaliteit in het voortgezet onderwijs. Het volledige overzicht vind je hier. Je kunt je ook abonneren via Soundcloud, Spotify, iTunes en Google Podcasts.

Over Leren verbeteren
Leren verbeteren ondersteunt scholen en besturen in het voortgezet onderwijs bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit. B&T voert het project uit in opdracht van het ministerie van OCW. Leren verbeteren biedt kennis, menskracht en middelen passend bij de schoolsituatie.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.