Nieuwe serie podcasts Leren verbeteren

Luister nu de aflevering over taal- en rekenvaardigheden

Leren verbeteren, het project dat VO-scholen ondersteunt bij verbetering van de onderwijskwaliteit, komt dit jaar met een reeks van vier nieuwe podcasts. De eerste is zojuist verschenen en gaat over taal- en rekenonderwijs.

Aanleiding voor de podcast vormen de toegenomen aandacht voor en zorgen rond het thema basisvaardigheden in het onderwijs. In de podcast gaat het onder meer over de rol die schoolleiders, teamleiders en docenten kunnen spelen. Welke onderwijskundige interventies kunnen docenten bijvoorbeeld toepassen in de klas? Ook het onderzoekskader van de inspectie op het punt van taal- en rekenvaardigheden komt aan bod.

Gasten

Presentator Ron Benjamins spreekt onder anderen met Wilma Willems, expert op het gebied van rekenonderwijs bij OnderwijsMens. Zij gaat onder meer in op de vraag wat goede didactiek is om rekenvaardigheden aan te leren. Een andere gast is Albert Wijnsma, rector van Academie Tien. Hij beantwoordt de vraag waarom taal- en rekenvaardigheden zo belangrijk zijn, ook in relatie tot andere vakken. De laatste studiogast is Marieken Pronk, taalexpert bij De Talengroep. Ook aan het woord komen onderwijsinspecteur Martijn Vroom en Hans Klaassen, directeur van SBO-school De Kans in Amsterdam. Nieuwsgierig geworden? Klik hier om de podcast te beluisteren.

De serie

De andere drie podcasts van de nieuwe serie gaan over sociale veiligheid, burgerschap en digitale geletterdheid. Ze verschijnen in de loop van dit schooljaar op de website van Leren verbeteren. Om niks te missen kun je je ook abonneren op de podcasts via Soundcloud, Spotify, iTunes en Google Podcasts.

Onderwijskwaliteit

Leren verbeteren heeft eerder tien podcasts gemaakt over verschillende onderwerpen op het terrein van onderwijskwaliteit in het voortgezet onderwijs. Van zwakke scholen tot inspectietoezicht en van didactisch handelen tot toetsing.  Alle afleveringen zijn nog terug te vinden op de website van Leren verbeteren. Deze tien podcasts zijn ook gebundeld in een handig boekje, dat je gratis kunt downloaden. Via de QR-codes daarin kun je meteen beginnen met luisteren.

Over Leren verbeteren
Leren verbeteren ondersteunt scholen en besturen in het voortgezet onderwijs bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit. B&T voert het project uit in opdracht van het ministerie van OCW. Leren verbeteren biedt kennis, menskracht en middelen passend bij de schoolsituatie.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.