Onderzoeksrespons verhogen? Zo doet u dat!

Welk onderzoek u ook doet, u streeft altijd naar een zo hoog mogelijke respons. Dit vergroot immers de waarde van de onderzoeksresultaten. Daarom hebben we een aantal tips om de respons te verhogen op een rij gezet.

De koppeling van het kwaliteitsonderzoek aan een activiteit op school, bijvoorbeeld een ouderavond of de kennismakingsgesprekken, is een heel eenvoudige maar effectieve manier om de respons te verhogen. Zo kunt u de ouders vragen om de vragenlijst voorafgaand aan of na afloop van de activiteit in te vullen.

Aansporen

Wat ook vaak goed werkt, is om te benoemen wat de school met de resultaten gaat doen, zowel procesmatig als inhoudelijk. Hoe worden de resultaten geanalyseerd? Wie betrekt u daarbij? Wat gebeurt er met de uitkomsten van het onderzoek? Hier vooraf duidelijkheid over geven, kan de doelgroep extra aansporen mee te werken aan het onderzoek. Ook terugblikken op het vorige onderzoek en aangeven welke speerpunten de school daar uit heeft gehaald, zorgt er voor dat mensen sneller geneigd zijn om mee te doen aan een nieuw onderzoek.

Prikkelen

Een vooraankondiging van het tevredenheidsonderzoek via een nieuwsbrief of de website van de school zou een vast onderdeel moeten zijn van het kwaliteitsonderzoek. Ook ‘ouderwetse’ pr-middelen werken goed. Print bijvoorbeeld vijf vragen uit het onderzoek op grote vellen en hang deze posters vooraf op in school, met daaronder een korte toelichting over het naderende onderzoek. Op die manier brengt u ouders niet alleen op de hoogte van het onderzoek maar prikkelt u ze ook om alvast over de inhoud van de vragen na te denken.

Enthousiasmeren

Een andere manier is om ‘ambassadeurs’ in te zetten. Dat kan per groep een aantal betrokken ouders zijn, maar ook leerkrachten van iedere groep. Deze ambassadeurs doen meer dan alleen vragen of mensen het onderzoek willen invullen. Zij enthousiasmeren mensen om de vragenlijst in te vullen, kunnen mensen meer vertellen over het waarom en over wat de school met de resultaten doet.

Combineren

U kunt bovenstaande manieren los van elkaar inzetten, maar door ze met elkaar te combineren vergroot u écht de kans op een zo hoog mogelijke respons. Wij wensen u veel succes hierbij en denken graag mee u mee.

Goed om te weten

De respons binnen een kwaliteitsonderzoek is bepalend voor de representativiteit van de resultaten. Hoe kleiner de doelgroep, hoe hoger het responspercentage dient te zijn. Bij gebruik van Qschool gelden de volgende vuistregels:

PopulatieResponspercentage
> 100010 procent
> 10030 procent
50-10040 procent
< 5090 procent

Bij management en medewerkers is de populatie vaak lager dan 50. Dit betekent dat de respons bij deze doelgroep hoger moet zijn dan 90 procent om te spreken van representatieve uitkomsten. Om een zo hoog mogelijke respons bij medewerkers te behalen, kunt u overwegen om overlegtijd beschikbaar te stellen om de vragenlijst in te vullen. Dit kan bijvoorbeeld aan het begin van een vergadering.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.