Kwaliteitszorg heeft een geest!?

Acht principes van strategisch kwaliteitsmanagement

Kwaliteitszorg staat onverminderd in de aandacht in het onderwijs en is al jarenlang een dankbaar onderwerp van tal van publicaties. Toch is het boekje Kwaliteitszorg heeft een geest!? anders dan alle andere. Waar de meeste publicaties u recepten bieden voor ‘goede kwaliteitszorg’, gaat Kwaliteitszorg heeft een geest!? niet over recepten, maar over principes.

Waarom principes? Zoals meesterkok Auguste Escoffier ooit zei: “Goede koks koken met recepten, meesterkoks met principes.” U moet er dus zelf nog mee koken, om er iets van te maken dat goed smaakt. Dat verklaart ook de titel: de principes in dit boek geven de ‘geest’ van kwaliteitszorg weer, niet de systemische ‘regeltjes’.

Motor voor onderwijsontwikkeling

Kwaliteitszorg is in de ogen van B&T immers zo veel meer dan een optelsom van procedures, systemen en metingen. Het is de motor voor onderwijsontwikkeling en de basis voor professionele samenwerking. Kwaliteitszorg is een persoonlijke houding van waaruit je samen probeert het elke dag een stukje beter te doen. Een houding die maakt dat je successen kunt vieren en tegelijk het ook durft te benoemen en te leren van de keren dat het niet lukt. Een houding ook die ervoor zorgt dat je elke dag weer recht in de spiegel kunt kijken. Omdat je je daarmee op een open, samenwerkingsgerichte en integere manier inzet voor de ontwikkeling van onderwijs en de ontwikkeling van leerlingen.

Stapje verder

Met deze benadering van kwaliteitszorg hopen de auteurs u te inspireren en motiveren om de kwaliteitszorg in uw onderwijsinstelling een stapje verder te brengen. In Kwaliteitszorg heeft een geest!? vindt u principes waarmee u deze ontwikkeling kunt vormgeven.

Download

Kwaliteitszorg heeft een geest!? is oorspronkelijk verschenen in 2013. U kunt de ongewijzigde digitale heruitgave uit 2019 inzien en downloaden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.