Qschool (V)SO+ nu beschikbaar voor alle ZML-scholen

Meet effectief de tevredenheid en sociale veiligheid in het ZML-onderwijs

Met Qschool (V)SO+, een onderzoeksmodule van B&T, brengt u de tevredenheid van ZML-leerlingen over het onderwijs, de sfeer op school én hun sociale veiligheid overzichtelijk in kaart. Voor het eerst kunnen ZML-scholen dankzij deze tool de beleving van hun leerlingen op een valide en betrouwbare manier in beeld brengen. Bovendien is het hiermee heel eenvoudig om ook te voldoen aan de monitoringsverplichting in de Wet sociale veiligheid. “Erg fijn dat er nu een onderzoeksinstrument is dat echt gemaakt is voor deze doelgroep.”

De ontwikkeling van Qschool (V)SO+ startte in het voorjaar van 2016. B&T organisatieadvies en Stichting Speciaal Centraal ontwierpen het instrument specifiek voor leerlingen met een ontwikkelingsleeftijd van 4 tot 9 jaar. Door investeringen van LECSO en Stichting School en Veiligheid konden dit jaar maar liefst 73 ZML-locaties – en 4.494 leerlingen – deelnemen aan een pilot waarin het onderzoeksinstrument uitgebreid kon worden getest. De ervaringen waren positief. “Fijn dat de afname weinig tijd in beslag neemt.” En: “Aan de hand van de demo’s is een goede keuze te maken welke variant bij een leerling past.”

Pilot

Uit de pilot bleek dat het instrument niet alleen valide en betrouwbaar is, maar ook goed bruikbaar in de praktijk van de ZML-scholen. Het instrument is eenvoudig in te zetten en leerlingen vinden het over het algemeen heel leuk om de vragenlijsten in te vullen. “De plaatjes bij de vragen zijn heel erg duidelijk”, aldus een leerkracht van een van de deelnemende scholen. Op basis van de resultaten van de pilot voerden de makers van het instrument een statistische factor- en betrouwbaarheidsanalyse uit. [Download hier het volledige onderzoeksrapport.] Afgelopen zomer ontwikkelde B&T de tool verder door. Technische en inhoudelijke aanpassingen zijn inmiddels ook met de inspectie afgestemd. Vanaf nu is het instrument voor alle ZML-scholen beschikbaar.

Verantwoording sociale veiligheid aan de inspectie

Scholen en besturen kunnen een onderzoek met Qschool (V)SO+ zelf op elk gewenst moment uitzetten. Als u Qschool (V)SO+ gebruikt, kunt u zich tevens eenvoudig verantwoorden aan de inspectie over de sociale veiligheid en daarmee voldoet u aan de monitoringsverplichting in de Wet sociale veiligheid.

Geïnteresseerd?

Hier vindt u alle informatie over Qschool (V)SO+. Met vragen kunt u contact opnemen met Mark Ackermans, Gabriëlle Hoolwerf of Marlou Visser.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.