Qschool (V)SO+ nu beschikbaar voor alle ZML-scholen

Meet effectief de tevredenheid en sociale veiligheid in het ZML-onderwijs

 -  Marlou Visser  -  Tevredenheidsonderzoek

Met Qschool (V)SO+, een onderzoeksmodule van Qfeedback, brengt u de tevredenheid van ZML-leerlingen over het onderwijs, de sfeer op school én hun sociale veiligheid overzichtelijk in kaart. Voor het eerst kunnen ZML-scholen dankzij deze tool de beleving van hun leerlingen op een valide en betrouwbare manier in beeld brengen. Bovendien is het hiermee heel eenvoudig om ook te voldoen aan de monitoringsverplichting in de Wet sociale veiligheid. “Erg fijn dat er nu een onderzoeksinstrument is dat echt gemaakt is voor deze doelgroep.”

De ontwikkeling van Qschool (V)SO+ startte in het voorjaar van 2016. B&T organisatieadvies en Stichting Speciaal Centraal ontwierpen het instrument specifiek voor leerlingen met een ontwikkelingsleeftijd van 4 tot 9 jaar. Door investeringen van LECSO en Stichting School en Veiligheid konden dit jaar maar liefst 73 ZML-locaties – en 4.494 leerlingen – deelnemen aan een pilot waarin het onderzoeksinstrument uitgebreid kon worden getest. De ervaringen waren positief. “Fijn dat de afname weinig tijd in beslag neemt.” En: “Aan de hand van de demo’s is een goede keuze te maken welke variant bij een leerling past.”

Pilot

Uit de pilot bleek dat het instrument niet alleen valide en betrouwbaar is, maar ook goed bruikbaar in de praktijk van de ZML-scholen. Het instrument is eenvoudig in te zetten en leerlingen vinden het over het algemeen heel leuk om de vragenlijsten in te vullen. “De plaatjes bij de vragen zijn heel erg duidelijk”, aldus een leerkracht van een van de deelnemende scholen. Op basis van de resultaten van de pilot voerden de makers van het instrument een statistische factor- en betrouwbaarheidsanalyse uit. [Download hier het volledige onderzoeksrapport.] Afgelopen zomer ontwikkelde B&T de tool verder door. Technische en inhoudelijke aanpassingen zijn inmiddels ook met de inspectie afgestemd. Vanaf nu is het instrument voor alle ZML-scholen beschikbaar.

Ook aan de slag met de onderzoeksmodule Qschool (V)SO+?

Scholen en besturen kunnen een onderzoek met Qschool (V)SO+ zelf op elk gewenst moment uitzetten. Per school bestaan de kosten uit eenmalige aanschafkosten van Qfeedback (€ 125), jaarlijkse gebruikerskosten voor Qschool (€ 119) en jaarlijkse gebruikerskosten voor de module Qschool (V)SO+ (€ 100).

Verantwoording sociale veiligheid aan de inspectie

Als u Qschool (V)SO+ gebruikt, kunt u zich eenvoudig verantwoorden aan de inspectie over de sociale veiligheid en daarmee voldoet u aan de monitoringsverplichting in de Wet sociale veiligheid.

Meer informatie?

Neem contact op met Martine Fuite, Mark Ackermans of Marlou Visser.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.