Tevredenheidsonderzoek onder leerlingen in de middenbouw PO

Nieuw instrument maakt het mogelijk

Nagenoeg alle besturen en scholen in het primair onderwijs maken gebruik van tevredenheidsvragenlijsten onder ouders, leerlingen, medewerkers en management. Daarbij is het gebruikelijk om alleen de oudste groepen leerlingen in de school (bijvoorbeeld de groepen 6 tot en met 8) te bevragen, omdat jongere leerlingen de vragenlijsten nog niet kunnen invullen. Maar ook zij hebben natuurlijk een mening over het onderwijs en de school.

Marlou Visser, masterstudent aan de Universiteit Utrecht, ontwikkelde bij B&T, in samenwerking met Speciaal Centraal, een nieuw instrument dat geschikt is voor het afnemen van tevredenheidsonderzoek onder jonge leerlingen. Dit instrument komt binnenkort beschikbaar voor het onderwijs.

Vensters voor Verantwoording PO

De standaardvragen van Vensters voor Verantwoording PO zijn zo aangepast dat leerlingen in de groepen 3, 4 en 5 die nu ook kunnen beantwoorden. Het nieuwe instrument is speciaal afgestemd op het taalbegrip en abstractievermogen van deze leerlingen.

Hoe?

Door:

  • een betere vraagstelling;
  • de mogelijkheid tot automatische spraakondersteuning;
  • het gebruik van picto’s;
  • het gebruik van eigen foto’s van de school.

Na een succesvolle testfase wordt het instrument nu digitaal ontwikkeld zodat scholen de vragenlijsten eenvoudig zelf kunnen af nemen in combinatie met de vragenlijsten uit de Kwaliteitsvragenlijst PO (nu: Qschool) voor ouders, medewerkers en management van de school.

Al benieuwd naar de nieuwe mogelijkheden?

Neem contact op met Martine Fuite.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.