Verbeter de feedback van jonge leerlingen

Gezocht: pilotscholen in het PO

Tevredenheidsonderzoeken onder leerlingen, ouders en medewerkers geven scholen en besturen vaak waardevolle informatie voor hun beleidsvoering. In het primair onderwijs is het gebruikelijk om de oudste leerlingen in de school – zeg de groepen 6 tot en met 8 – hiervoor uit te nodigen. Voor jongere leerlingen zijn de vragenlijsten vaak ongeschikt. Maar ook zij hebben natuurlijk een mening over het onderwijs en de school.

B&T gelooft dat dit anders kan en start samen met een stagiair een onderzoek: in welke vorm kunnen vragenlijsten ook voor jongere leerlingen een geschikt onderzoeksinstrument zijn? Voor deze pilot zoeken wij basisscholen die op zoek zijn naar manieren om tevredenheidsonderzoeken beter af te stemmen op jonge leerlingen, zodat zij ook hun feedback op processen binnen de school kunnen meenemen in de beleidsvorming van de school en het bestuur.

Wat houdt het in?

Deelname houdt in dat we in februari 2016 een interview plannen met een aantal betrokkenen binnen uw school. Dan bespreken we de kenmerken van de populatie jonge leerlingen en de aspecten waarmee we in het onderzoek wat u betreft rekening moeten houden. Vervolgens passen we reeds bestaande en geteste vragenlijsten zo aan dat deze geschikt zijn voor uw jongere leerlingen. De aangepaste vragenlijsten of onderzoeken zullen we dan in april 2015 bij een paar groepen leerlingen op uw school testen en op basis hiervan aanpassen. Uiteraard ontvangt u de resultaten van het onderzoek op school. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Wilt u meedoen met uw school?

Bent u ook benieuwd naar hoe u meer feedback van uw jongere leerlingen kunt krijgen en wilt u met uw school deelnemen aan deze pilot? Neem dan contact op met Martine Fuite.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.