Het Schoolplanspel

Een speels hulpmiddel bij de ontwikkeling van beleid

Het Schoolplanspel helpt scholen bij de ontwikkeling van beleid. Als zij een nieuw schoolplan maken en op andere momenten. Het spel biedt inspiratie, tips, verschillende spelvormen, prikkelende vragen en ideeën om te blijven ontwikkelen.

De adviseurs van B&T hebben veel ervaring met de begeleiding van schoolplantrajecten in verschillende sectoren van het onderwijs. Zij weten ook dat dergelijke trajecten enorme energieverslinders kunnen zijn. En dat is doodzonde. Want wat is er nu mooier dan plannen maken voor de toekomst, werken aan ontwikkeling en stappen vooruit zetten? Met dit spel hopen wij scholen een instrument te bieden waarmee zij hun schoolplannen op een leuke, inspirerende manier kunnen ontwikkelen. Een manier die energie geeft in plaats van kost.

Vier ontwikkelfasen

Het Schoolplanspel bestaat uit een set van 72 kaarten, verdeeld over vier categorieën: context, waarom, waarheen en doen. Deze vier categorieën representeren de fasen van een goed ontwikkelproces van jullie schoolplan. Ze zijn alle vier van belang.

Context – Welke omgevingsfactoren en -ontwikkelingen zijn van belang voor de ontwikkeling van de school?

Waarom – Waarom ben je een school? Wat is de reden van jullie bestaan en wat wil je bereiken met de leerlingen?

Waarheen – Waar zet je de stip op de horizon en welke betekenis geef je daaraan?

Doen – Wat is er nodig om de gewenste ontwikkeling te realiseren? Wat zijn jullie concrete speerpunten en actiepunten?

Hoe speel je het spel?

Je kunt het spel op verschillende manieren spelen. Gebruik je het voor de ontwikkeling van een nieuw schoolplan, dan is het raadzaam om alle categorieën kaarten, in de genoemde volgorde, te doorlopen. Bij elke categorie zit een uitlegkaart die je daarvoor aanwijzingen geeft.

En zo kan het ook

Schoolontwikkeling verdient continue aandacht. Niet alleen als je een nieuw schoolplan maakt. De losse kaarten bieden ook inspiratie om tussendoor met jullie team met een specifiek thema aan de slag te gaan. Kies zo nu en dan een kaart tijdens een werkoverleg of maak het tot een vast onderdeel van bijeenkomsten. Gebruik enkele kaarten eens om met een aantal ouders of leerlingen een deel van het spel te spelen. Dat helpt je om te blijven ontwikkelen. Mogelijkheden genoeg!

Schoolplan in 1 dag

Met Het Schoolplanspel kun je zelfstandig aan de slag. Het spel vormt tevens de basis van het traject Schoolplan in 1 dag… en op 1 poster, waarbij je samen met adviseurs van B&T letterlijk in 1 dag jullie schoolplan ontwikkelt. Met actieve betrokkenheid van het hele team en inbreng van ouders. Meer informatie over dit traject vind je via de button hieronder.

Contact

Meer inspiratie? In gesprek? Of op zoek naar begeleiding bij het maken van jullie schoolplan? Neem gerust contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.