Het Schoolplanspel

 -  Pieter Duits  -  Strategieontwikkeling

Een speels hulpmiddel bij de ontwikkeling van beleid

Het Schoolplanspel helpt scholen bij de ontwikkeling van beleid. Als zij een nieuw schoolplan maken en op andere momenten. Het spel biedt scholen inspiratie, tips, vele spelvormen, prikkelende vragen en ideeën om te blijven ontwikkelen.

De adviseurs van B&T hebben veel ervaring met het begeleiden van schoolplantrajecten in verschillende sectoren van het onderwijs. Zij weten ook dat dergelijke trajecten enorme energieverslinders kunnen zijn. En dat is doodzonde. Want wat is er nu mooier dan plannen maken voor de toekomst, werken aan ontwikkeling en stappen vooruit zetten? Met dit spel hoopt B&T scholen een instrument te bieden waarmee zij hun schoolplannen op een leuke, inspirerende manier kunnen ontwikkelen. Een manier die energie geeft in plaats van kost.

Vier ontwikkelfasen

Het Schoolplanspel bestaat uit een set van 72 kaarten, verdeeld over vier categorieën: context, waarom, waarheen en doen. Deze vier categorieën representeren de fasen van een goed ontwikkelproces van uw schoolplan. Ze zijn alle vier van belang.

Context – Welke omgevingsfactoren en -ontwikkelingen zijn van belang voor de ontwikkeling van de school?

Waarom – Waarom bent u een school? Wat is de reden van uw bestaan en wat wilt u bereiken met de leerlingen?

Waarheen – Waar zet u de stip op de horizon en welke betekenis geeft u daaraan?

Doen – Wat is er nodig om de gewenste ontwikkeling te realiseren? Wat zijn uw concrete speerpunten en actiepunten?

Hoe speelt u het spel?

Het spel kunt u op verschillende manieren spelen. Gebruikt u het voor de ontwikkeling van een nieuw schoolplan, dan is het raadzaam alle categorieën kaarten, in de genoemde volgorde, te doorlopen. Bij elke categorie zit een uitlegkaart die u daarvoor aanwijzingen geeft.

En zo kan het ook

Schoolontwikkeling verdient continu de aandacht. Niet alleen als u een nieuw schoolplan maakt. De losse kaarten bieden ook inspiratie om tussendoor met uw team met een specifiek thema aan de slag te gaan. Kies zo nu en dan een kaart tijdens een werkoverleg of maak het tot een vast onderdeel van bijeenkomsten. Gebruik enkele kaarten eens om met een aantal ouders of leerlingen een deel van het spel te spelen. Dat helpt u om te blijven ontwikkelen. Mogelijkheden genoeg!

Schoolplan in 1 dag

Met Het Schoolplanspel kunt u zelfstandig aan de slag. Het spel vormt tevens de basis van het traject Schoolplan in 1 dag… en op 1 poster, waarbij u samen met adviseurs van B&T letterlijk in 1 dag uw schoolplan ontwikkelt, met actieve betrokkenheid van het hele team en inbreng van ouders. Meer informatie over dit traject vindt u via de button hieronder.

Contact

Meer inspiratie? In gesprek? Of op zoek naar begeleiding bij het maken van uw schoolplan? Neem gerust contact op met de adviseurs van B&T.

Publicatie

Titel
Het Schoolplanspel. Een speels hulpmiddel bij de ontwikkeling van beleid
Auteurs
Pieter Duits
Uitgever
B&T
Prijs
€ 49,95 (incl. btw; excl. verzendkosten)
Datum
03/03/2018

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.