Leerwerkplekken gezocht voor aankomend schoolleiders

Kamp jij als bestuurder in het basisonderwijs met een (verwacht) tekort aan schoolleiders? Gaan er binnenkort schoolleiders met pensioen en is het lastig om opvolgers te vinden? Wellicht biedt een ervaren leidinggevende van buiten het onderwijs een oplossing. Voor de opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers zijn wij op zoek naar leerwerkplekken voor aankomend schoolleiders.

B&T en de Thomas More Leiderschapsacademie (TML) hebben de krachten gebundeld om het schoolleiderstekort te lijf te gaan. Samen bieden we een éénjarige route aan naar het schoolleiderschap in het basisonderwijs voor leidinggevenden uit andere sectoren. Hierin bereiden we ze optimaal voor op de onderwijspraktijk en op leidinggeven aan onderwijsteams.

Samenwerking

De basis van de éénjarige route is de opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers. Belangrijk onderdeel van die opleiding vormt de leerwerkplek van 1 à 2 dagen in de week. Deze leerwerkplek stelt de schoolleiders in spé in staat praktijkervaring op te doen en de opdrachten van de opleiding uit te voeren. Met het beschikbaar stellen van een betaalde leerwerkplek kun je als bestuur op korte termijn investeren in de opleiding van een aankomend schoolleider. Hij of zij kan een schooljaar lang groeien en ontwikkelen en uw organisatie leren kennen, terwijl jullie kunnen verkennen of een meer duurzame verbintenis passend is. Een leerwerkplek levert dus voordelen op voor beide partijen. Daarom gaan wij graag de samenwerking aan met onderwijsbesturen.

Gecertificeerde opleiding als basis

De basis van de opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers is de door het Schoolleidersregister PO gecertificeerde opleiding Leidinggeven aan schoolontwikkeling II (vakbekwaam schoolleider). In één schooljaar wordt de zij-instromer opgeleid tot vakbekwaam schoolleider. Ze komen in een leergroep met deelnemers die al in het onderwijs werken. Zo bouwen ze meteen een netwerk op en is er een rijke onderwijsomgeving waarin ze leren van en met elkaar.

Maatwerk

Voor de zij-instromers voegen we elementen aan de opleiding toe die hen nog beter toerusten om effectief te kunnen starten. Ze worden begeleid in hun persoonlijke leiderschapsontwikkeling in een vaak nieuwe context, waarbij hun talenten en ontwikkelpunten centraal staan. Daarvoor zet B&T de Talenten Motivatie Analyse (TMA) in. In de verdiepingsmodule ‘Sturen op onderwijskwaliteit’ is er gerichte aandacht voor wat dit vraagt in het basisonderwijs, zodat de zij-instromers snel het verschil kunnen maken.

Subsidie

In de overweging om een leerwerkplek beschikbaar te stellen, is het goed om te weten dat het ministerie van OCW een subsidieregeling kent om het tekort aan schoolleiders in het primair onderwijs terug te dringen. Hiermee wil het ministerie besturen van PO-scholen stimuleren om schoolleiders van buiten het onderwijs te werven. Besturen kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten van opleiding en begeleiding van deze aankomend schoolleiders (maximaal €20.000 per instromer). De opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers valt onder deze regeling. Het uitgangspunt is dat een opleiding maximaal 1 jaar duurt. Het bevoegde bestuur kan een tegemoetkoming aanvragen van 16 oktober 2022 tot en met 15 oktober 2023. Meer informatie over de subsidie vind je hier.

Geïnteresseerd?

Denk jij dat een leerwerkplek voor zij-instromende schoolleiders interessant is voor jouw organisatie? Vul dan onderstaand formulier in. Pauline Zwaal-Arora neemt vervolgens contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Alle informatie over de opleiding die TML en B&T samen aanbieden vind je hier.

Neem contact met mij op over een leerwerkplek voor een aankomend schoolleider

    Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt zoals omschreven wordt in de privacyverklaring van B&T. https://www.vbent.org/privacyverklaring/
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.