Onderwijskwaliteit in de klas

De leerling centraal

Onderwijs gaat over de ontwikkeling van kinderen. Daarom staat de leerling altijd centraal in onze begeleidingstrajecten. Onze leidende vraag is steeds: wat levert een traject uiteindelijk zichtbaar in de praktijk op voor leerlingen?

Didactisch handelen

Lesgeven is een prachtige uitdaging, waarbij de leraar het verschil maakt. Goed didactisch handelen, en daarmee onderwijskwaliteit, wordt deels bepaald door het volgen van een effectief instructiemodel. Het is vervolgens de leraar die bepaalt wat nodig is om kennis, vaardigheden en inzichten op de juiste manier over te brengen. Wij geven trainingen en begeleiden leraren in de praktijk bij het ontwikkelen van het didactisch handelen.

Pedagogisch handelen

Sociale veiligheid bevorderen en omgaan met bepaald gedrag is niet altijd makkelijk. Om een veilig schoolklimaat te creëren is het belangrijk dat je investeert in het pedagogisch klimaat van de school en het pedagogisch handelen van alle betrokkenen. Wij brengen het pedagogisch handelen in beeld en bieden scholen en leraren handvatten om een pedagogische kwaliteitsslag te maken. Ook zijn we Vreedzame Schooltrainer.

Planmatig differentiëren

Goed lesgeven betekent ook omgaan met verschillen binnen een groep. Dit kan door lesmethodes in te zetten als middel (en niet als doel) voor optimale ontwikkeling voor alle leerlingen. Wij begeleiden scholen en leraren bij planmatig differentiëren, om zo het onderwijs af te stemmen op de onderwijsbehoefte van iedere leerling. We leren leraren hoe ze leerlingen met dezelfde onderwijsbehoeften kunnen clusteren.

Coöperatief leren

Optimale differentiatie, samenwerken en een grote betrokkenheid bereik je door het inzetten van coöperatieve werkvormen. Wij begeleiden scholen bij implementatie en versterking van gedifferentieerd coöperatief leren.

Eigenaarschap

Het vergroten van eigenaarschap vraagt om een goede balans tussen sturing geven en ruimte laten. Wij begeleiden scholen bij het vergroten van eigenaarschap en het vinden van de juiste balans daarin. Wij werken aan eigenaarschap bij leerlingen, maar ook aan eigenaarschap binnen het team, zodat de onderwijskwaliteit wordt vergroot.

Onderzoekend en ontdekkend leren

Onderzoekend en ontdekkend leren gaat uit van de open en nieuwsgierige houding van leerlingen. We begeleiden scholen bij de implementatie van onderzoekend en ontdekkend leren en begeleiden leraren bij het ontwikkelen van de juiste vaardigheden die daarvoor nodig zijn. We denken mee met scholen die op een andere manier de ontwikkeling van hun leerlingen willen volgen.

Executieve functies

Naast cognitieve ontwikkeling is het van belangrijk dat leerlingen executieve functies ontwikkelen. Wij begeleiden teams en individuele leraren om zicht te krijgen op de executieve functies van hun leerlingen. We geven trainingen en bieden begeleiding zodat leraren competent zijn om executieve functies bij hun leerlingen te versterken binnen de reguliere lessen. Het geleerde wordt direct in de praktijk gebracht, zodat er leerzame momenten ontstaan in de klas en in de school.

Gepersonaliseerd leren

Bij gepersonaliseerd leren komen leersituaties tegemoet aan de leerbehoeften van individuele leerlingen. De inrichting en begeleiding hiervan is vaak een uitdaging, bijvoorbeeld bij het werken met verschillende niveaus, instructiemomenten of kindgesprekken. Wij begeleiden scholen bij het vormgeven van gepersonaliseerd leren door aan te sluiten bij de gewenste ontwikkeling.

Cyclisch werken zonder groepsplan

Groepsplanloos werken vereist een goede analyse van de schoolpopulatie, de groep en de individuele leerling. Je hebt een praktische en doelgerichte lesplanning nodig die ruimte geeft aan differentiatie. Wij begeleiden scholen die cyclisch willen werken om de onderwijskwaliteit te vergroten. Dit maakt het werken met groepsplannen overbodig en vergroot het zicht op de ontwikkeling van leerlingen.

Meer weten?

Neem contact met ons op. Ben je op zoek naar een coach om je te begeleiden bij je volgende ontwikkelstap? Kijk dan hier.