In vijf stappen naar een sterk merk

Versterk de merkwaarde van jouw organisatie

Wanneer je de vraag krijgt wat sterke merken zijn, komen waarschijnlijk bekende namen bij je boven als Apple, Coolblue, Tony’s Chocolonely en ING. Misschien ook KWF of NCOI. Waarom worden deze merken als sterk gezien? Het zijn allemaal organisaties die structureel een consistente boodschap uitdragen die hun merkbelofte ondersteunt, zowel intern als extern. Ook scholen kunnen werken aan de versterking van hun merkwaarde. B&T communicatiecollectief weet hoe.

Een school is natuurlijk ook een merk. Leerlingen (en hun ouders), maar ook leraren en andere medewerkers kiezen bewust voor een school of onderwijsorganisatie die voor hen de juiste uitstraling heeft. Om je aantrekkingskracht te vergroten, is het essentieel dat je weet waar je voor staat. Dat je je merkboodschap helder hebt vastgelegd. Een sterk schoolmerk maakt immers zichtbaar wat de mensen in jouw organisatie ten diepste drijft om goed onderwijs te verzorgen. En het geeft sturing aan alles wat jullie doen. Of het nu gaat om interne communicatie of om de werving van nieuwe medewerkers, leerlingen of studenten.

Vijf stappen

B&T communicatiecollectief helpt scholen en andere onderwijsorganisaties om hun identiteit helder in kaart te brengen. Dit doen we aan de hand van onze aanpak In vijf stappen naar een sterk merk.

De kracht van een sterk schoolmerk

Stap 1: formuleren uitdaging

In een uitvoerig gesprek brengen we samen met jou in kaart wat jouw precieze uitdaging is. Ons doel is om helder te krijgen wat de echte behoefte achter jouw vraag is.

Stap 2: contextanalyse

Onderscheidend vermogen en relevantie zijn – naast authenticiteit – de elementen die de kracht van een merk bepalen. We analyseren hoe jouw organisatie zich onderscheidt van directe ‘concurrenten’. We brengen in kaart hoe andere scholen of schoolbesturen in jouw regio zich profileren. Ook kijken we wie jouw doelgroep is en welke behoeften die heeft.

Stap 3: workshop authentiek merk

Met een brede vertegenwoordiging van jouw organisatie gaan we de diepte in. Tijdens een workshop (van een dagdeel) brengen we met verschillende creatieve werkvormen het DNA van jouw organisatie in beeld. Wat maakt jouw merk authentiek? Hierbij toetsen we hoe jouw DNA zich verhoudt tot de opbrengsten van stap 2.

Stap 4: bepalen merkkompas

We analyseren inzichten die we tot nu toe hebben opgedaan en vertalen die naar een merkkompas. Daarbij kijken we naar de verschillende dimensies die jouw merk bepalen (zie de figuur hieronder).

Stap 5: in- en externe communicatiestrategie

Als we het merkkompas hebben vastgesteld, bepalen we de communicatiestrategie. Wie zijn jouw belangrijkste doelgroepen? Wat zijn de kernboodschappen? En hoe communiceer je (via welke kanalen en met welke middelen)? Uiteraard verbinden we dit met jouw grootste uitdagingen.

En daarna?

Als je dat wilt, kan B&T communicatiecollectief jou ook begeleiden bij de uitvoering. Wij richten jouw kanalen in, schrijven de teksten en produceren de middelen. Wij werken met een vaste pool van specialisten, zoals webdesigners, tekstschrijvers, illustratoren, fotografen, videomakers, socialmedia-experts, mediatrainers en deskundigen op het terrein van crisiscommunicatie. Kortom: bij elke opdracht zoeken wij de competenties en deskundigheid die daar het beste bij past.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over B&T communicatiecollectief of wil je van gedachten wisselen over een communicatievraagstuk? Neem dan contact met ons op.

Claudia Smit
senior adviseur en directeur B&T communicatiecollectief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief