De ziel van de school onder woorden gebracht

De company story van VSO ’t Korhoen geeft helderheid en verbinding

Visies en beleidsstukken zijn prachtig, maar kun je ook uitleggen wat je nou precies doet op je school? VSO ’t Korhoen zocht ondersteuning om dat onder woorden te brengen en vond die bij B&T communicatiecollectief. Door een aantal teamleden vooral te laten vertellen over het ‘waarom’ achter wat ze doen in plaats van het ‘wat’, kwam de ziel van de school naar voren. Dat verhaal geeft ouders en leerlingen helderheid over wat ze van de school kunnen verwachten. En het heeft het team meer verbonden gemaakt.

Het was een langgekoesterde wens binnen VSO ’t Korhoen in Hengelo: onder woorden brengen wat leerlingen meemaken als ze de school doorlopen. “De afgelopen tien jaar hebben we veel ontwikkeld op het gebied van onze visie en beleid”, zegt directeur Dave van Zutphen. “Maar het lukte ons vervolgens niet om goed te omschrijven wat we precies doen. Dat bleek toch een vak apart.” Nadat verschillende pogingen om zelf het verhaal van ’t Korhoen neer te zetten niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd, ging de school op zoek naar ondersteuning. Toen kwam B&T communicatiecollectief in beeld.

Beginnen bij het waarom

Adviseur Claudia Smit zette een traject uit waarin in nauwe samenwerking met directie en teamleden werd toegewerkt naar de company story. “Dat proces zat heel professioneel in elkaar, met duidelijke stappen en interessante werkvormen. Zo verzamelde Claudia niet alleen de informatie, ze koppelde ook elk concept naar ons terug om te checken of we inderdaad op de juiste weg zaten. Daardoor ging het echt leven in onze organisatie.” Cruciaal was de manier waarop Smit de groepsgesprekken benaderde. Ze koos daarvoor het Golden Circle-model van de Amerikaanse expert in leiderschap Simon Sinek. In plaats van het verhaal van een organisatie te beginnen bij wat ze doet, begint Sinek bij het waarom. Deze benadering hielp de mensen van ’t Korhoen om te komen bij wat zij de essentie vinden van hun school. Van Zutphen: “Als je het op deze manier aanpakt, ben je namelijk niet bezig met het bedenken van een verkooppraatje, maar met het onder woorden brengen van je ziel als organisatie. En daarna gebeurt er iets moois: je ziet ineens op papier terug wat je op een dag beleeft.”

Een feest van herkenning

Dat verhaal kreeg vervolgens verschillende vormen. Met de leerlingen voor ogen werd het vertaald naar een serie illustraties met hooguit een kort zinnetje erbij: ‘Fouten maken mag moet! Daar leren we van’, bijvoorbeeld. Van die illustraties werden posters gemaakt, die binnenkort worden opgehangen in de school. Voor de ouders kwam er een boekje waarin het waarom, hoe en wat van ’t Korhoen wordt uitgelegd in tekst met daarbij dezelfde illustraties. Voor medewerkers kwam er een speciale versie die bij elke illustratie naast een beknopte toelichting een reflectievraag geeft. “Mensen herkennen zich er ontzettend in”, zegt Van Zutphen. “Ik krijg natuurlijk vooral reacties van de collega’s, maar ook de ouders zeggen: als je het leest, krijg je het gevoel dat je door de school loopt.” Hij merkt dat ouders die het boekje hebben gelezen beter doorgronden hoe de schoolloopbaan van hun kind ‘werkt’. ‘Het is voor hun nu bijvoorbeeld veel duidelijker wat de drie fasen die elk kind bij ons doorloopt betekenen. Dat maakt het ook helderder wat ze van ons kunnen verwachten en waar ze ons op kunnen aanspreken.”

Steun in de rug

Het boekje voor medewerkers heeft vooral de onderlinge verbinding in het team vergroot. Dat was onverwacht, want de afgelopen jaren besteedde de school al veel aandacht aan het omschrijven van een doorleefde visie. “We hadden een heldere gezamenlijke lijn en prioriteiten geformuleerd. En als manager dacht ik die ook te versterken door altijd uit te stralen waar we voor staan en wat we samen hebben. Maar de boekjes hebben dat enorm versterkt, doordat ze woorden geven aan hoe we onze visie in de praktijk vormgeven.” Dat gaf de teamleden bovendien een steun in de rug om hun gedeelde uitgangspunten te blijven volgen. “De laatste jaren is in het speciaal onderwijs zoveel nadruk gelegd op het cognitieve dat bij ons de bezorgdheid ontstond of we daar niet te veel in door begonnen te slaan. Maar nu ons verhaal op papier staat, zie je dat de andere vakken bij ons minstens zo belangrijk zijn als de cognitieve. Dat geeft ruimte en vertrouwen om naar onze principes te blijven handelen.”

Duurzaam resultaat

De boekjes worden nu ook uitgedeeld aan ouders die op zoek zijn naar een school voor hun kind, en aan collega’s van andere scholen of instanties die kennis willen maken met ’t Korhoen. De illustraties staan inmiddels ook in de schoolgids, en voor de website worden delen van de tekst geknipt en geplakt. Dat de company story zo bruikbaar is voor allerlei doeleinden, vindt Van Zutphen een groot voordeel. “Dat garandeert ten eerste dat je overal hetzelfde verhaal vertelt. En ten tweede: door de niet te gedetailleerde opzet is het langdurig inzetbaar. Een wetswijziging heeft bijvoorbeeld geen invloed op ons verhaal zoals het er nu staat. Ik verwacht dat we hier wel vijf tot tien jaar mee vooruit kunnen.”

Ontzorgd

Van Zutphen kijkt al met al terug op een geslaagd traject. Hij moet dan ook lang nadenken over de vraag of er dingen zijn die hij een volgende keer anders zou doen. “Het enige wat ik af en toe lastig vond was dat er soms tijdsdruk op ons ontstond. Maar als ik dat besprak met Claudia, paste ze de planning gewoon wat aan. Van beide kanten gingen we voor kwaliteit, dus wilden we dit zorgvuldig doen.” Over de samenwerking met B&T is hij louter positief. “Claudia voelde goed aan wat we wilden en gaf ons richting, zonder dat ze ook maar iets voor ons heeft ingevuld. Dit hele proces heeft ons echt ontzorgd.”

Meer weten?

Neem contact op met Claudia Smit van B&T communicatiecollectief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.