Een crisis? U kunt er wél iets aan doen!

Leer meer tijdens het kosteloze webinar over reputatie- en crisismanagement

Ineens kloppen ze bij u aan: gretige journalisten. Er heeft zich een drama voltrokken. U was er dan misschien wel niet bij en u kon er misschien wel niets aan doen, u wordt er wél op aangesproken. U bent immers verantwoordelijk. Dit heeft een grote impact op uw organisatie, leerlingen, ouders en team. Wat doet u?

Het kan elke schoolleider en elke bestuurder overkomen: een crisis. Sommige crises zijn er plotseling. U kunt ze niet zien aankomen. U bent er vaak ook zelf niet direct schuldig aan. Een ongelukkig ongeval bijvoorbeeld, of leerlingen die zich misdragen hebben. Toch wordt u erop aangesproken. Want had u het ongeval niet kunnen voorkomen? En hoe adequaat handelt u in deze situatie?

Smeulen

Andere crises kondigen zichzelf aan. Het zijn brandjes die ontstaan als er al enige tijd iets ligt te smeulen. Er is weinig voor nodig om die smeulende haardjes te laten ontbranden. Hebt u de rook gezien? En hebt u gehandeld? Of dacht u: “het zal wel loslopen. Ik heb zo veel meer te doen”. Een gemiste kans.

Signalen

Er zijn tal van verschillende signalen die een crisis kunnen aankondigen: een ogenschijnlijk onschuldig telefoontje van een journalist, een verhoogd ziekteverzuim, incidenten op het schoolplein, een rumoerige ouderavond, gemopper op sociale media… De meeste crises ontstaan uit een klacht. De beste bescherming van uw reputatie start met het serieus nemen en goed afhandelen van klachten.

Reputatie

Elke crisis brengt uw reputatie in gevaar. En dan hebben we het niet alleen over de reputatie van uw school of bestuur, ook uw persoonlijke reputatie is automatisch in het geding. Als eindverantwoordelijke bent u extra kwetsbaar. De kwetsbaarheid van organisaties (en hun bestuurders) is tegenwoordig veel groter dan – zeg – 20 jaar geleden. Verschillende ontwikkelingen dragen daaraan bij. Een groeiende impact van sociale media, een toenemende mondigheid van ouders en een steeds luidere roep om transparantie, om er maar eens een paar te noemen.

Schade voorkomen

Om reputatieschade te voorkomen, kunt u twee dingen doen:

  • Uw reputatie versterken: een sterke reputatie is beter bestand tegen reputatierisico’s.
  • Uw reputatie beschermen: door risico’s te monitoren en af te wenden en door u goed voor te bereiden op mogelijke crises.

Online webinar

Wilt u hier meer over weten? Op 1 oktober gaven Claudia Smit en Peter van Leeuwen een webinar over reputatie- en crisismanagement. Tijdens dit webinar gaven ze enkele handvatten om een reputatie te versterken, risico’s beter in te schatten en de weerbaarheid te vergroten. Aan de orde kwamen vragen als:

  • Hoe kunt u zorgen voor een sterke reputatie?
  • Hoe kunt u mogelijke reputatierisico’s monitoren?
  • Hoe kunt u zicht houden op hoe er online over uw bestuur of school wordt gepraat?
  • Hoe kunt u zich voorbereiden op mogelijke toekomstige crises?

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die het B&T communicatiecollectief biedt op het gebied van reputatie- en crisismanagement? Neem dan contact op met Claudia Smit.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.