Leren verbeteren ook vanaf 2020-2021 uitgevoerd onder leiding van B&T

Ondersteuning voor komende twee jaar geborgd

De komende twee jaar voert B&T wederom het project Leren verbeteren uit in opdracht van het ministerie van OCW. Leren verbeteren ondersteunt scholen in het voortgezet onderwijs bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit.

B&T voerde ook de afgelopen vier jaar het project Leren verbeteren uit voor het ministerie. In juni werd bekend dat deze termijn met twee jaar wordt verlengd, met een optie voor een verlenging van nog ten minste twee jaar.

Begeleiding

Adviseurs van het project Leren verbeteren begeleiden bestuurders, schoolleiders en middenmanagers in het VO bij het verbeteren van leeropbrengsten wanneer deze volgens de inspectie achterblijven of ontoereikend zijn. Besturen hebben in dat geval vaak een waarschuwing of attendering gekregen.

Hans Sandtke, projectleider van Leren verbeteren: “Samen met een team van zeer ervaren adviseurs bieden we deze scholen kennis, menskracht en middelen. Zo dragen wij bij aan het verminderen van het aantal scholen met een beoordeling onvoldoende of zeer zwak. Met de gunning van nog twee jaar kunnen we deze scholen ook de komende tijd met volle inzet ondersteunen.”

Onderzoek

Dat de ondersteuning door Leren verbeteren resultaat heeft, blijkt uit het onderzoek Leren verbeteren werkt, dat vorig jaar werd gepresenteerd. Een van de conclusies van het onderzoek was dat scholen die snel na het oordeel van de inspectie contact zoeken, substantieel eerder terug zijn op een basisarrangement. Op die scholen is de looptijd van het verbetertraject ook meer dan een jaar korter.

Sandtke wijst erop dat de opbrengsten van het onderzoek ook gebruikt kunnen worden door scholen die geen zeer zwakke of onvoldoende afdeling hebben: “We weten van de scholen uit het onderzoek hoe ze zeer zwak zijn geworden, wat ze hadden kunnen voorkomen en waar onvoldoende aandacht aan is geschonken. Hiervan kunnen ook schoolleiders en kwaliteitszorgmedewerkers profiteren van scholen die weliswaar een basisarrangement hebben, maar kunnen aantonen dat zij risico ervaren voor de onderwijskwaliteit op termijn.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.projectlerenverbeteren.nl.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.