Samen op zoek naar oplossingen en mogelijkheden

Mijn loopbaan begon als docent Spaans in het voortgezet onderwijs. Later als afdelingsleider kreeg ik nog meer zicht op de diversiteit aan werkzaamheden binnen een school. Deze ervaringen neem ik mee nu ik als adviseur werk in zowel het primair als voortgezet onderwijs. Het liefst ben ik in de scholen om letterlijk te zien waar ‘het’ gebeurt.

Samen op zoek gaan naar oplossingen en mogelijkheden vind ik belangrijk. Daarbij ga ik niet voor dertien in een dozijn, maar probeer ik altijd aan te sluiten bij de context: weten waar het over gaat en wie het moeten gaan doen. Wat is er nodig en wat hebben de mensen nodig om dat te gaan doen? Met mijn externe blik probeer ik mensen aan te moedigen af te wijken van de gebaande paden.

Juiste plek

Als adviseur houd ik mij vooral bezig met de ondersteuning van onderwijsprofessionals, met name in leidinggevende posities. Van visieontwikkeling tot werving- en selectietrajecten en individuele coaching: ik ben betrokken bij heel verschillende opdrachten. Uitgangspunt is altijd om er samen voor te zorgen dat de juiste persoon op de juiste plek zijn of haar bijdrage kan leveren aan goed onderwijs.

Beste resultaat

Ik vind het belangrijk om allereerst kennis te maken met de mensen die in de school werken. Vervolgens probeer ik de vraag helder te krijgen, na te gaan wat er op dat moment speelt. Ik stel vragen en onderzoek samen met anderen wat nodig is om tot een mooi proces en het beste resultaat te komen. Zodat er ook als ik weer weg ben stappen gezet worden. Daarin zie ik een mooie parallel met mijn favoriete sport wedstrijdzwemmen: er is altijd verbetering mogelijk. En de tips van de trainer werken pas echt als ik er zelf wat mee kan in het water.

Wonen in een schoolgebouw

Een paar jaar geleden heb ik met mijn vriend een woning gekocht die 25 jaar als schoolgebouw in gebruik is geweest. Onze woonkamer en keuken waren het lokaal van groep 8c. Je kunt dus wel zeggen dat ik zowel qua werk als privé ‘in het onderwijs zit’.