De kaart is niet het gebied

Het (NLP-)uitgangspunt ‘de kaart is niet het gebied’ is voor mij een belangrijk vertrekpunt in mijn werk als organisatieadviseur in het onderwijs. Het fascineert me dat ieder van ons een eigen interne ‘kaart’ en dus een eigen interpretatie van de werkelijkheid (het gebied) heeft.

Deze kaart wordt gevormd door onze ervaringen, overtuigingen en ons systeem van herkomst. De kaart bepaalt in hoge mate ons denken, voelen én handelen. Het bewust worden van onze eigen interne kaart en die van anderen met wie we samenwerken en leven, is één van de dingen die mij drijven in mijn werk.

We zijn ons eigen instrument

De afgelopen 25 jaar heb ik op verschillende vo-scholen gewerkt in wisselende rollen. De eerste jaren als docent biologie en Nederlands en als mentor, daarna als teamleider en supervisor en coach van startende docenten. Steeds weer heb ik ervaren hoe zeer je als docent en schoolleider je eigen instrument bent. En hoe belangrijk het is dat je zicht hebt op wie je in de kern bent: hoe jouw interne ‘kaart’ met je kwaliteiten en valkuilen eruitziet.

Ik ga graag samen met onderwijsprofessionals, zowel individueel als in teamverband, op zoek naar wie zij zijn, naar hun drijfveren en wat die betekenen voor hun rol op school. In dit proces komen we ook kwetsbaarheden en ongemak tegen die vragen om aandacht, bewust de tijd nemen én moed.

Van betekenis zijn

Humor vind ik belangrijk in mijn werk, het relativeert en ontspant. Ik heb in de loop der jaren een systemische blik ontwikkeld en ben goed in het wisselen van perspectief. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat wat er gebeurt in het hier en nu, informatie geeft over het daar en dan. Dat zijn vaak parallelle processen.

Verder kan ik goed luisteren. Ik probeer dat zoveel mogelijk zonder oordeel te doen. Ik ga graag terug naar de kern, naar de bedoeling, bijvoorbeeld door te vragen wat de leerling in de klas ervan gaat merken. Ik zie mijzelf ook als een verbinder en een onderzoeker, iemand die vragen stelt. Daarin durf ik ook te confronteren.

Veelzijdig

Als adviseur bij B&T houd ik me onder meer bezig met samenwerkingsvraagstukken en dan vooral met de menselijke kant. Ook ben ik actief op het vlak van strategie (strategisch beleid en schoolplannen), persoonlijk leiderschap, coaching en veranderkundige vraagstukken. Die veelzijdigheid vind ik heel fijn. Doordat ik zulke diverse opdrachten doe en zoveel verschillende scholen zie, ben ik in staat steeds verschillende invalshoeken in te brengen.

In mijn vrije tijd ga ik graag de natuur in met mijn verrekijker. Ik hou van vogels kijken – dat is de biologiedocent in mij – en van wandelen, het liefst in de bergen. Verder zit ik graag op mijn racefiets, houd ik van tennissen en schaatsen en lees ik graag poëzie.