“Wanneer ben je succesvol?”

Floris Dekker (OPO-R) biedt een verrassende kijk op kwaliteit

Op donderdag 18 september organiseerde B&T de werksessie ‘Kwaliteitszorg nu & later’ voor bestuurders, directeuren en stafmedewerkers in het primair onderwijs. Floris Dekker, voorzitter van het college van bestuur van Stichting Openbaar Primair Onderwijs Rivierenland (OPO-R), was een van de genodigden. Hij ging na afloop in gesprek met een verrassende ervaringsdeskundige en deelt hier zijn inspirerende verslag.

Op donderdagmiddag 18 september was ik uitgenodigd om te komen praten over kwaliteitsbeleid in het primair onderwijs in de toekomst, georganiseerd door B&T. Een heel boeiende middag, gevuld door meningen, bespiegelingen en gedachtes van verschillende mensen met verschillende petten uit het onderwijs. Omdat ik, in een vlaag van oneindige wijsheid, mezelf een cadeautje had gegeven en op de fiets was gekomen, kwam ik geheel geïnspireerd en vol van ideeën thuis.

Welke kwaliteit is straks belangrijk?

Deze middag kwamen er veel en verschillende aspecten langs. Van personeelsbeleid tot Cito, van motiveren tot aanspreken, van initiatieven tot dooddoeners. Er is er bij mij vooral één blijven hangen: om goed te kunnen bepalen hoe kwaliteitsbeleid er in de toekomst uitziet, is het zaak te weten welke kwaliteit er dan belangrijk is. Is dat de kennis, de vaardigheid? Is dat samenwerken?
Dat leidt tot de vraag wat een vierjarige van straks nodig heeft om succesvol te zijn als volwassene. Nou is zoiets als succesvol zijn ook al afhankelijk van het perspectief. Vol van ideeën, energie en wat fietsadreline, besloot ik de ervaringsdeskundige in mijn huis te bevragen. In dit geval Jesse van 10, want Abel van 8 had een nogal bedenkelijk humeur, wat er in zijn geval steevast toe leidt dat van een fatsoenlijk gesprek geen sprake kan zijn.

De ervaringsdeskundige

Een weergave van ons gesprekje:
“Jesse, wanneer ben je later succesvol?”
“Weet ik veel.”

Tja, daar zit je dan. Ik gaf nog even niet op.
“Wat denk je? Wanneer ben je succesvol?”
Zucht
“Kom op!”
“Euhh, als je veel geld hebt en veel mensen je kennen, je weet wel een dj als Tiësto of Armin van Buuren. Dat lijkt mij wel cool…”
“Dus je bent succesvol als je veel geld hebt en veel mensen je kennen?”
“Ja…”
“Dan is een beroemde dj worden wel een beetje een moeizame weg. Tikkeltje ingewikkeld, met weinig kans op succes. Je kunt er veel sneller voor zorgen dat je op jouw manier succesvol wordt door een bank te beroven en daarbij iedereen dood te schieten: Veel geld en veel mensen kennen je….”

Voor het eerst tijdens ons gesprek kijkt Jesse op van de Donald Duck. Een denkrimpel vormt zich en ietwat verbaasd kijkt hij mij aan. Duidelijk niet de wending of het antwoord waar hij op rekende. Deze conclusie kan niet de bedoeling zijn.
Na een korte stilte:
“Nou, ik denk dat je later succesvol bent als je jezelf durft te zijn.”
Stilte van mijn kant.
“Okay…”, zeg ik. “Mooi. Maar stel nou, je bent mij, en je hebt twaalf scholen waar je verantwoordelijk voor bent. Wat moeten die scholen gaan doen om dat voor elkaar te krijgen?”
Jesse gaat weer verder met de Donald Duck. Al lezend: “Zorgen dat je zelfvertrouwen goed is en dat je leert tegen de groepsdruk te kunnen, zodat je wordt en blijft wie je bent.”
Goed, aan de slag dan maar….

Floris Dekker

Meer weten?

Wilt u met ons eens van gedachten wisselen over de stappen die u kunt zetten voor een toekomstbestendige kwaliteitszorg? Dat kan! Neem gerust contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.