De wondere wereld van werving en selectie

Basisschool De School in Onderwijsstad zoekt een nieuwe directeur

‘Het bestuur van basisschool De School is op zoek naar een inspirerende schoolleider die daadkrachtig de organisatie toekomstgericht en duurzaam verder leidt, met de neuzen dezelfde kant op richting een gedeelde koers. Een onderwijskundig leider die vanuit feeling met het primaire proces de ontwikkeling naar een professionele en lerende cultuur stimuleert en faciliteert. Een empathisch leider met oog en oor voor alle betrokkenen. Een verbinder die samen met het team de school vanuit trots stevig weet te positioneren. Analytisch, betrokken, enthousiast en toegankelijk.’

Werving en selectie. Organisatie zoekt mens en mens zoekt organisatie. Als werving- en selectieadviseur treed ik telkens weer nieuwsgierig nieuwe contexten en nieuwe mensen tegemoet. Op zoek naar talent, op zoek naar dé match. Bovenstaande zinnen zijn lukraak gekozen uit profielschetsen van mijn hand. Profielschetsen waar ik me vervolgens zelf over verwonder. Want wat staat er nou eigenlijk écht over de te vinden mens?

Van alle markten thuis

Een kandidaat is bij voorkeur ondernemend én stabiliserend, flexibel én koersvast, in bezit van een eigen visie én in staat om aan te sluiten, resultaat- én mensgericht, met ‘krijt aan de vingers’ én beschikkend over de frisse blik van buiten, ontwikkelingsgericht én sturend, intern én extern gericht en daarnaast ook van alle overige markten thuis.

Held gezocht

Er ontstaat een profielschets van een soort alleskunner. Want: ‘Met minder ga je het in onze complexe context gewoon niet redden.’ En soms: ‘Het is hier al meerdere jaren in de basis eigenlijk gewoon niet op orde. Iedereen doet z’n eigen ding’. Dat lag dan aan de vorige. Dus het is van groot belang dat de nieuwe…, nou juist, nou ja, al het voorgaande dus. Niet zelden lijken de wensen van betrokkenen uit de organisatie voor het profiel van de ideale kandidaat wat los te staan van henzelf. De focus op alle uitblinkende eigenschappen van de ideale kandidaat – ‘die jij voor ons gaat vinden, toch?’ – houdt een soort afhankelijkheid in stand en wekt soms de indruk van zelfonderschatting. We zoeken een held die ons gaat redden. Toen ik vroeger Sesamstraat keek, werd ik altijd heel blij als ik dit hoorde: ‘het is een raket, néé een vliegtuig, …’ Want dan kwam Supergrover aanvliegen, die eerst riep ‘hoor ik daar een kind huilen?’, en dan als een ware held de hele boel redde. Heerlijk. Comfortabel ook voor betrokkenen en omstanders. Al waren zijn interventies en vooral zijn landingen niet altijd brokkenvrij.

Kwaliteit zit tussen ons in

Dat wat in profielgesprekken allemaal wordt benoemd als door de te werven ‘held’ op te lossen zaken, gaat bijna altijd over minder effectieve interactiepatronen. Die tussen leidinggevende en team, tussen leerkracht en leerling, tussen team en ouders, tussen school en externe instanties, en ga zo maar door. De schoolleider die in z’n/haar eentje al deze patronen weet te doorbreken is met recht een held. Maar wel zo’n fictieve. Comfortabel misschien, maar eigenlijk ook wel minder interessant. En fiks tegenstrijdig met de veelgehoorde wens om samen te groeien naar een ‘professionele’ en/of ‘lerende’ organisatie (wat daar dan ook precies mee bedoeld wordt…).

Leiderschapsprofiel

Goed onderwijs vraagt om leiderschap. De schoolleider doet ertoe. De meesten van ons kennen wel een voorbeeld van een mismatch en de impact daarvan. Die ene geweldige directeur kunnen we ook zo oproepen. Wat kenmerkt dan het ‘heldendom’ van deze superschoolleider? Wat zou er in de profielschets kunnen staan? Het mooiste soort heldendom is misschien wel de soort die afstraalt op anderen. De schoolleider die niet alleen zelf floreert, maar vooral anderen in staat stelt om dit te doen. Alle medewerkers van onderwijsorganisaties maken immers verschil en hebben dagelijks invloed op kwaliteit. Met de zoektocht naar fictieve alleskunners die de boel moeten komen redden, doen sommigen van hen zichzelf echt te kort.

Kan het ook zo?

‘Basisschool De School in Onderwijsstad zoekt een nieuwe directeur
Op basisschool De School hebben wij een verlangen. Een verlangen om ons samen te ontwikkelen zodat we nóg beter onderwijs kunnen geven aan onze leerlingen. Dit lukt ons niet alleen. Heel graag vinden we een schoolleider die ons hierbij kan leiden. Iemand die snapt wat we aan het doen zijn en hoe we verder kunnen. Om het beste uit onszelf te halen zodat we vervolgens het beste uit onze leerlingen kunnen halen. Iemand die we vertrouwen en die ons vertrouwt. We zoeken een held! Zo eentje wiens heroïek inspireert om weer die innerlijke held in onszelf te herkennen die we voor ogen hadden toen we kozen voor het onderwijs. Of om deze weer te worden. Herkent u zich hierin? We horen graag van u.’

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.