Inzet interim zorgt voor een goede start schoolleider

“Het samen verantwoordelijk zijn, is de meest effectieve leerschool”

opklimmen tot schoolleider met hulp van een interim

Een interimmer kan ervoor zorgen dat schoolleiders in spe hun ambities kunnen waarmaken. Katholieke Scholenstichting Utrecht (KSU) heeft er goede ervaringen mee.

Toen de directeur van katholieke basisschool Het Schateiland in Utrecht aankondigde met pensioen te gaan, begon het bij leerkracht Ronald Roovers te kriebelen. De wens om schoolleider te worden was er, maar de vacature kwam eigenlijk nog te vroeg. “Ik was zes maanden bovenbouwcoördinator en dus net met beleid en management bezig, iets wat me wel erg ligt en aanspreekt. Na een gesprek met iemand van het bestuur besloot ik toch te solliciteren.”

Natuurlijk leiderschap

Vanwege studieverlof voor de schoolleidersopleiding en ouderschapsverlof zou Roovers bovendien twee dagen niet inzetbaar zijn. Omdat er daardoor te weinig tijd overblijft om een kleurrijke school met 350 kinderen en 40 personeelsleden goed te kunnen runnen, besloot het bestuur een interimmer te zoeken. De opdracht: zorg voor de dagelijkse gang van zaken op school en voor de positionering van Ronald. Na gesprekken met mensen van verschillende bureaus, viel de keuze op Mariët Schilperoort van B&T, een senior adviseur met een flink aantal jaar onderwijservaring. “Na al die stevige klussen en crisismanagement, vind ik het heel mooi om iemand in zijn kracht te mogen zetten en mijn kennis en ervaring door te geven”, zegt Schilperoort. “Het betekent alleen wel dat ik tweede viool moet spelen, waarvoor ik af en toe op mijn handen moet blijven zitten. Daar is niets mis mee, integendeel: de eerste en tweede viool samen geeft ook prachtige muziek.”

Ronald Roovers

Ronald Roovers

Matchen

“Er was direct een klik”, vertelt Roovers, die bij de gesprekken aanwezig was. “Omdat ik het team heel goed ken, kon ik goed inschatten dat ze ook daarmee goed zou matchen. En het bevalt heel goed. Zeker in het begin loop je tegen 101 dingen aan en dan is het prettig dat iemand zo veel kennis paraat heeft. Als leerkracht heb je maar beperkt inzicht in wat het schoolleiderschap inhoudt. Ik ben nu in staat veel breder te kijken met meer oog voor de mogelijkheden die er zijn.” “Ik probeer niet direct de oplossing te bieden, maar door de juiste vragen te stellen hem uit te nodigen strategisch te leren denken”, zegt Schilperoort. “Dat dat lukt, is zo gaaf.”

Ze besloten de portefeuilles niet te verdelen, maar alles samen op te pakken. Roovers: “Zo ben ik direct in alles ingewerkt en hoef ik me volgend jaar geen nieuwe portefeuilles eigen te maken, wat anders ook veel tijd kost.” De gesprekkencyclus staken ze in een nieuw jasje, en alle gesprekken hielden ze samen. “Dat is enorm tijdrovend, maar absoluut een waardevolle investering”, vertelt hij. “Het is fijn dat iedereen eenzelfde gesprek heeft gehad waar ik bij was. Veel van wat ik heb gezien van Mariët kan ik nu zelf toepassen, zoals doorvraagtechnieken om te achterhalen wat een beweegreden van iemand is.”

Gelijkwaardig

“We zijn gelijkwaardige partners, maar niet gelijk”, vertelt Schilperoort. “Om Ronald in positie te brengen, is het belangrijk dat hij er direct staat als schoolleider. We bereiden daarom veel zaken samen voor, zoals ouderavonden of teamvergaderingen, maar hij neemt vervolgens de leiding.” Roovers: “Het is heel prettig om alvast na te denken over hoe ik een boodschap goed kan overbrengen en de mogelijke reacties erop. In de gesprekken met de clusterdirecteur nam Mariët eerst iets meer het voortouw, maar gaandeweg ben ik dat gaan doen. Het samen verantwoordelijk zijn, is de meest effectieve leerschool voor mij.”

“Na vier maanden al constateerde ik dat Mariët een dag in uren terug kon”, vertelt clusterdirecteur Versprille. “Ik ben echt verrast door de snelheid waarmee Ronald het leiderschap oppakt. Dat heeft met zijn capaciteiten te maken, maar ook met de klik tussen hem en Mariët. Zij moet bereid zijn het parallelle pad te bewandelen om Ronald goed zijn positie in te laten nemen en dat doet ze goed.”

Frisse blik

Het inzetten van interimmers op deze manier kan een middel zijn in de strijd tegen het directeurentekort. Het geeft young potentials de kans hun ambities waar te maken, beaamt Roovers. “Ik vind het heel goed dat de stichting op deze manier investeert. Als starter krijg je zo veel op je bord, dat het risico op afknappen groter is als je alles in je eentje moet oppakken. Het is fijn dat je de ruimte krijgt om je te ontwikkelen en dat je kunt sparren met een ervaren iemand met een frisse blik van buiten.” “Vaak word ik pas ingezet als het misgaat”, vult Schilperoort aan. “Door preventief een interimmer in te zetten, kun je veel ellende en kosten voorkomen.”

Clusterdirecteur Versprille kan het inzetten van interimmers op deze manier dan ook aanraden. “Belangrijk is dat afspraken helder zijn en de communicatie open is, waardoor je de inzet kunt stoppen zodra die niet meer nodig is. De verwachtingen worden meer dan waargemaakt. Alle ingrediënten in dit verhaal kloppen, dat maakt het een mooi proces.”

team KSU Het Schateiland

Vanaf volgend schooljaar neemt Ronald Roovers de touwtjes helemaal zelf in handen. Dan is hij er klaar voor, zegt hij. “Ik vind het werk zo leuk, dat ik het misschien wel vijf jaar eerder had moeten gaan doen. Ik haal er zo veel voldoening en energie uit om op dit niveau met onderwijs bezig te zijn. Het mooist vind ik dat nu het gesprek gaat over hoe je kinderen samen verder kunt brengen. Dus ik sta er straks zeker niet alleen voor hoor, er zitten nog veertig mensen in mijn team.”

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.