Op de grens van oud naar nieuw

Nieuwe initiatieven in 2020

Het is een goede gewoonte om rond de jaarwisseling terug te blikken en vooruit te kijken. We hebben, dankzij u, afgelopen jaar weer fantastische ervaringen opgedaan in het onderwijs, veel inspirerende mensen ontmoet, gezien hoe u bevlogen aan goed onderwijs blijft werken en we hebben daaraan ook zelf een bijdrage mogen leveren.

Tegelijk zien we uw worsteling met de grote uitdagingen waar het onderwijs voor staat. Wij voelen het gewicht en de complexiteit van de keuzes die u moet maken, maar we zien ook perspectief. Een mooi perspectief op beter. Dit is te danken aan de bevlogenheid waarmee duizenden leraren, schoolleiders en bestuurders en al die mensen daaromheen werken aan zo goed mogelijk onderwijs. ‘Wij laten onze leerlingen niet in de steek’, dat is wat ik voel. Mijn vooruitblik op 2020 is dan ook hoopvol. Ik vertrouw erop dat het beter wordt. Ik vertrouw op u en graag wil ik u laten weten dat u ook komend jaar weer op ons mag vertrouwen. Waar wij kunnen, willen wij graag weer samen met u een duurzame bijdrage leveren aan beter onderwijs, in het belang van een goede toekomst voor de kinderen en jongeren van vandaag. Op gebieden die u wellicht al bekend zijn, maar ook met een aantal nieuwe initiatieven. Daarover leest u meer in dit bericht.

Kwaliteit

Het onderwijs kent een aantal thema’s die in deze tijd enorm belangrijk zijn. Je hoeft de krant maar open te slaan, of je leest erover. Lerarentekort, kansengelijkheid, passend onderwijs, onderwijskwaliteit… Op al die thema’s is B&T ook actief en proberen we betekenisvol bij te dragen. Nieuw in 2020 is dat we steviger aan de slag gaan met bestuurlijke kwaliteitszorg. Zo gaat B&T in opdracht van het ministerie van OCW schoolbesturen in het VO ondersteunen die hiermee worstelen. En in opdracht van de PO-Raad gaan we een nieuwe leergang verzorgen voor bestuurders die juist de kwaliteit op orde hebben en toe zijn aan een volgende stap in hun kwaliteitsmanagement (Leergang regie op onderwijskwaliteit).

Onderwijsvernieuwing

Onderwijsvernieuwing is nog zo’n thema dat volop onze aandacht heeft. Zo zijn we bijvoorbeeld op een aantal scholen betrokken bij de invoering van het Tweefasen-vwo, waarbij een havo-curriculum wordt ingebouwd in een vwo-leerroute. In 2020 verkennen we of we dit concept, dat veel belangstelling van het onderwijs heeft, ook kunnen toepassen op de combinatie mavo-havo. Komend jaar lanceren we bovendien, in samenwerking met LinQue Consult, de nieuwe Leergang maatwerk in leren VO, voor deelnemers die bezig zijn met meer maatwerk of flexibele leerroutes in hun school.

Kennis delen

Een andere belangrijke pijler van onze strategie is dat we willen delen. In ons werk komen we bij veel onderwijsorganisaties en hebben we veel waardevolle contacten met bevlogen onderwijsmensen. Wij brengen daar niet alleen iets, maar wij krijgen er ook iets terug: nieuwe inspiratie en nieuwe kennis. Die willen we heel bewust niet voor onszelf houden, maar verrijkt teruggeven aan het onderwijsveld. Bijvoorbeeld door onze publicaties, via onze opleidingen en in de bijeenkomsten die we organiseren. Ook voor 2020 staat er alweer een aantal mooie nieuwe initiatieven op het programma. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw boek over interim-management waar we aan werken, of de whitepaper over samenwerking die binnenkort verschijnt.

Netwerken

Hoewel alle B&T-adviseurs samen over veel expertise beschikken, valt die in het niet bij alle kennis die al die tienduizenden onderwijsprofessionals samen hebben. Ons past daarin zeker bescheidenheid. Tegelijk laat dat inzicht ons beseffen hoe belangrijk het is dat onderwijsprofessionals elkaar ontmoeten. Wij geloven dat wij juist in het initiëren en faciliteren van dat gesprek van betekenis kunnen zijn. In dat licht starten er in 2020 enkele nieuwe initiatieven. Zo is er De Broedplaats, voor startende leiders in het onderwijs. En komend voorjaar hopen we te starten met De Versnelling: twee parallelle en met elkaar verbonden netwerken voor respectievelijk startende leiders en bestuurders in het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Duurzame wereld

Hoe belangrijk het onderwijs ook is, de wereld houdt niet op bij de school. Wij willen ook een bijdrage leveren aan een gezonde wereld. Daarom werken we steeds milieubewuster en proberen we op allerlei manieren onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo gaan we vanaf komend jaar bijvoorbeeld voor elke goedgekeurde offerte een boom planten (zie dit bericht over Trees for All). Ook op die manier hopen we bij te dragen aan een goede toekomst voor de kinderen en jongeren van vandaag. Doet u ook mee?

Wij wensen u een bevlogen en kansrijk 2020.

Hans van Willegen, algemeen directeur

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.